MiGy 29 a Su 24 zastavily postup turecké armády v Libyi

Sirte dobyly oddíly tureckého expedičního sboru v noci ze soboty na neděli. V neděli Turky a džihádistické milice ze skupin sdružených do „vlády národní shody“ (GNA), jejímž jménem jedná samozvaný premiér Faís al-Sarrdáž, z centra města vytlačila protiofenzíva Libyjské národní armády (LNA), které velí polní maršál Chalífa Haftar. Turci centrum města následně rozstříleli kobercovým bombardováním ze samohybných houfnic ráže 155 mm. V neděli večer začali znovu obsazovat trosky města.

Postup turecké armády a Sarrádžových džihádistů zastavily nadzvukové letouny ruské výroby. Zatím není jasné, kdo včera seděl v jejich cockpitech. MiGy i Suchoje mělo před válkou ve výzbroji libyjské letectvo. Několik let se však tyto stoje na libyjské obloze neobjevovaly. Během dlouhé války války, kterou v roce 2011 zahájilo bombardování Libye letadly NATO, byla většina strojů poškozena.

Libanonská agentura přinesla během víkendu informaci o dodávkách MiGů – 29 ze Sýrie. Rusko dodalo Syrské arabské armádě (SAA), která je věrná prezidentu Bašáru Asadovi, sadu těchto strojů v nejnovější verzi. Starší stíhačky měla Sýrie postoupit LNA. Několik twitterovách účtů zaznamenalo jejich přesun ze Sýrie do Libye. K přesunu výkonných stíhaček, jež umí plnit i úkoly podpory pozemních vojsk, se během víkendu vyjádřil i mluvčí NATO, který jej označil za hrozbu pro stabilitu Libye. Jaksi se při tom zřejmě opomněl informovat o tom, jak armáda člena NATO – Turecka v té době z těžkých děl ostřelovala civilisty v Sirtě.

Během pondělí Haftarův štáb oznámil i sestřelení tureckých dronů. Opět s pomocí protiletadlového komplexu ruské výroby Pantsír S1. Obě informace nasvědčují tomu, že Rusko minimálně obnovilo zbrojní dodávky Haftarově armádě. Řecký server pronews.gr naznačil, že leteckých útoků na turecký expediční sbor v Sirte se mohli účastni přímo Rusové. Letecký úder, který opět změnil poměr sil na libyjské frontě, přirovnal k nasazení ruské letectva v Sýrii v roce 2015. V

Necelých 30 km východně od Sirty je letecká základna Al-Joufra. Polní maršál Chalífa Haftar jednal opakovaně s ruskými vojenskými představiteli o možnosti jejího pronájmu ruské armádě a letectvu.

FB profil Mudr. Ivan David

Přejít nahoru