Působivé video: Bombardér Su-34 shodil ruskou protibetonovou bombu BetAB

Záběry ukazují, že prvních pár sekund bomba letí volným pádem. Když se otevře padák a u pumy se spustí reaktivní urychlovač, bomba se vrhne k cíli.

BetAB-500 ŠP je modernizovaná verze protibetonové bomby volného pádu BetAB-500. Je vybavena proudovým motorem s 2,2 kg tuhého paliva a brzdovým padákem. Na rozdíl od jejího předchůdce to umožňuje shodit ji z nízkých výšek (až 170 metrů) a přesněji zasáhnout cíl.

Puma je schopna prorazit železobetonové útočiště až do tloušťky 550 milimetrů. Byla úspěšně používána pro ničení horských úkrytů v afghánské válce, stejně jako během války v Sýrii.

Jedna z nejmodernějších ponorek ruského námořnictva Kňaz Vladimir přikročil k finálním cvičením
Severní flotila dříve informovala, že ruský raketový podmořský křižník strategického určení Kňaz Vladimir zahájil podmořské cvičení v Bílém moři. Podle ní od 12. května posádka křižníku testovala ponorku nad vodou a kontrolovala pohybové a manévrovací charakteristiky lodi.

Jak je uvedeno v tiskové zprávě, „v průběhu cvičení přejímací komise podniku společně s posádkou kontroluje kvalitu odstranění dříve zjištěných chyb a provozuschopnost všech systémů a mechanismů ponorky“.

Hlavní část zkoušek, včetně střelby mezikontinentálními balistickými raketami Bulava, proběhla na konci roku 2019.

Letos v únoru velitel Severního námořnictva Alexandr Moisejev oznámil brzké zapojení ponorky Kňaz Vladimir do bojové sestavy.

Podle plánu Severní flotily ponorka vstoupí do námořnictva v červnu.

Podle ministerstva obrany bude loď určovat budoucí směr ruské ponorkové flotily a zvýšení obranného potenciálu země a také posílení postavení Ruska ve světových oceánech.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru