Caitlin Johnstone: Posláním zpravodajských služeb USA je obelhávat nás

Aby bylo jasno: Toto je typický novinářský podraz. Mainstreamová kanální média publikují anonymní prohlášení amerických zpravodajských služeb bez jakýchkoli důkazů a též bez udání zdrojů jako hotová fakta. Jednoduše vám říkají, čemu máte věřit a co sociopatetické zpravodajské služby chtějí, abyste věřili. To vše ovšem pod pláštíkem údajně nestranného a zodpovědného zpravodajství. Tato praxe se už v mainstreamovém zpravodajství USA stala všudypřítomnou, což ovšem její nemorálnost neomlouvá.

Ve světě po americkém napadení Iráku se jedinou správnou reakcí na nepodložená anonymní prohlášení amerických zpravodajských služeb o nepřátelských vládách  považovat je za lživá a nevěřit jim do té doby, dokud nesnesou hory důkazů o tom, že tentoktát na nich může být zrnko pravdy. Dnes jsou totiž USA držiteli bezkonkureněního rekordu ve lhaní a lhaní amerických zpravodajských služeb tvrdí muziku. Hlasy mimo mainstream pak informace amerických mainstreamových mediích označují za nepodložená, nedůvěryhodná a postrádající fair play – a to dokonce i tehdy, když omylem mluví pravdu.

„Bralo by se za naprostu pobuřující, kdyby Rusko podporovalo Taliban proti Američanům v Afghánistánu“, tweetuje analytik Max Abrams. „Ale je naprosto v pořádku, když USA podporují džihádisty proti Rusku v Sýrii a když otevřeně prohlašují, že Taliban je jejich hrdinou“.

Nepodložené a lživé domněnky o podpoře Ruska afghánským Talibancům jdou v americkém tisku tak daleko, že Rachel Maddowová píše dokonce o tom, že Putin vybízí Afghánce ke „skalpování“ amerických vojáků. Což je zajímavý výběr slova pro něco, co se v rámci amerických koloniálních ambicí na straně amerických skutků skutečně vyskytovalo.

Je pravda, jak mnozí zdůrazňují, že Rusko by hrálo naprosto fair hru, kdyby podporovalo opozici vůči Ameičanům v Afghánistánu, když Američané a jejich spojenci podporují opozici proti Rusům a syrské vládě v Sýrii. Ale Rusové to prostě nedělají. A to i když pravdou je, že Američané nemají v Afghánistánu co pohledávat a jakékoli násilné činy vůči americkým vojákům na území Afghánistánu si na svúj účet mohou připsat ti expamsionisté, kteří je tam poslali. Americká armáda by měla fungovat uvnitř amerických hranic a přesvědčení o tom, že je normální, aby rajzovala po celé planetě, je přesvědčením falešným.

Vybral a přeložil Lubomír Man

 

Přejít nahoru