Bloomberg odhalil trumfovou kartu Ruska v ropné válce

Agentura poznamenává, že ruští výrobci dostávají část svého příjmu v dolarech a utrácejí v rublech. Mohou tedy investovat do výroby, když jsou jejich konkurenti nuceni tyto náklady snižovat.

Bloomberg dříve s odkazem na zdroje informoval, že Saúdská Arábie navrhla dodávat ropu Arab Light do Rotterdamu za cenu asi 25 $ za barel, což je obrovská sleva ve srovnání s cenou ruské ropy Urals. Kromě toho publikace uvádí, že evropské rafinerie obdržely od Saudski Aramco nabídky na omezení dodávek ropy, které výrazně překračují tradiční objemy.

Selhání transakce OPEC+
Minulý týden se země OPEC+ nedokázaly dohodnout na změně parametrů dohody transakce na snížení produkce ropy nebo její prodloužení.
Podle ruského ministra energetiky Alexandra Novaka Moskva nesouhlasila s návrhem kartelu na další snížení produkce kvůli šíření koronaviru. Rusko navrhlo zachování stávajících podmínek a Saúdská Arábie další snížení produkce ropy. Novak varoval, že trh může citlivě reagovat na zprávy o ukončení transakce.

Výsledkem je, že od 1. dubna jsou země, členové dohody OPEC+, zbaveny svých závazků snížit produkci ropy. V neděli média informovala, že Saúdská Arábie oznámila svůj záměr zvýšit produkci a snížit ceny ropy. Tato zpráva zhroutila kotaci, následně klesl kurz ruského rublu.

Dnes v 06:07 pražského času cena květnových futures ropy Brent klesla na 34,12 $ za barel. Dubnové futures na ropu WTI klesly na 31,45 $ za barel.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) je mezinárodní mezivládní organizace založená zeměmi produkujícími ropu za účelem kontroly kvót na těžbu ropy. Často se označuje jako kartel. OPEC se skládá ze 14 zemí: Alžírsko, Angola, Venezuela, Gabon, Írán, Irák, Kongo, Kuvajt, Libye, Spojené arabské emiráty, Nigérie, Saúdská Arábie, Rovníková Guinea a Ekvádor.

Země OPEC kontrolují asi dvě třetiny světových zásob ropy. Představují 35 % celosvětové produkce ropy a polovinu světového vývozu ropy.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru