Odmítáme, aby čeští občané museli platit dluhy za zadlužené státy eurozóny, jak navrhuje Evropská unie

Země EU čeká tvrdé vyjednávání o podobě záchranného balíčku, jenž nemá v unijní historii obdobu. Plán Evropské komise, která si chce na obnovu po koronavirové krizi půjčit 750 miliard eur (20,2 bilionu korun), naráží na odpor většiny členských zemí EU. Za půjčku totiž mají ručit členské státy EU, včetně ČR. Česká republika by následně měla z balíku peněz dostat 19,2 miliardy eur (téměř 550 miliard korun). Hnutí SPD odmítá dluhovou EU, která by měla negativní dopad na země, které se vypořádaly s koronavirovou krizí odpovědně a výrazně se nezadlužují.

Zároveň odmítáme zadlužit naši zemi a občany nesmyslně na další dekády. Nechceme být spoluručiteli za všechny a všechno, co se v rámci Covid-19 rozhází nesystémově po členských zemích EU. Státy EU, které si potřebují kvůli dluhům půjčit peníze a nemohou, se to tímto způsobem nyní snaží prosadit v rámci půjček evropského rozpočtu a zatáhnout do toho i ostatní země. To je potřeba zásadně odmítnout.

Řešením pro EU je prodej štrasburského a bruselského sídla a její rozpuštění a pro zadlužené země je potom řešením vystoupení z eurozóny. Následně mohou obnovit svou původní měnu, kterou mají možnost devalvovat a společně s dalšími vlastními ekonomickými nástroji se vrátit do černých čísel.

Toto je pro SPD pouze dalším potvrzením o správnosti našeho programu, tedy v tomto případě referenda o vystoupení z EU.

zdroj: euportal.cz

Přejít nahoru