Kulturní tramvaj donese do pražských ulic kulturu

Dnes vyjela do pražských ulic kulturní tramvaj, která pomůže propagovat akce v hlavním městě. „Kulturní život se po koronaviru konečně pomalu probouzí. Těší mě, že můžeme Pražanům zprostředkovat setkání s kulturou i tímto netradičním způsobem,“ uvedla v tiskové zprávě radní hl. m. Prahy pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková.

Kulturní tramvaj bude součástí běžného provozu – primárně na lince číslo 9. Lidé ji ale rozeznají na první pohled. Základním motivem, který zdobí její zevnějšek, je obraz Pohled na Prahu od Ládví z roku 1908 českého impresionistického malíře Antonína Slavíčka. V tramvaji se cestující potkají třeba s Karlem Čapkem, Emou Destinovou nebo Antonínem Dvořákem. Osmnáct portrétů osobností české kultury vyhlíží z okna tramvaje a díky QR kódům umístěným na voze se cestující mohou o těchto osobnostech dozvědět řadu zajímavostí a zjistit, kde jsou v Praze s nimi spojená místa.

Kulturní tramvaj je součástí projektu Jedeme za kulturou, který připravila Hana Třeštíková ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy, a.s., Prague City Tourism, a.s., a Galerií hl. m. Prahy. Tramvaj bude fungovat i jako kulturní zpravodajství. Cestující zde namísto reklamních sdělení naleznou informace o kulturních událostech, které mohou v Praze navštívit.
A příležitostně bude tramvaj po Praze živou kulturu i vozit. V rámci různých akcí poslouží jako pojízdné podium pro koncerty, divadelní představení nebo čtení. Poprvé budou lidé moci vidět tramvaj v akci poslední červnový víkend, kdy se uskuteční festival Praha žije hudbou.

„Jsem rád, že prostředek veřejné dopravy může kromě svého primárního účelu plnit i vzdělávací a informační funkci. Díky projektu Jedeme za kulturou si Pražané a návštěvníci hlavního města mohou udělat výlet na místa, která jsou spojena s důležitými osobnostmi naší kulturní historie,“ dodává Adam Scheinherr, náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast dopravy.

Více informací o kulturní tramvaji a projektu Jedeme za kulturou můžete nalézt na: bit.ly/kulturnitramvaj

(SCa, foto: praha.eu)
Přejít nahoru