Ne všude po Česku se opatření proti koronaviru zvolňují

Pro ty regiony, kde se v posledním období opakovaně šíří koronavirus, platí, že v městské hromadné dopravě a vnitřních prostorách musí lidé dál nosit roušky a na hromadných akcích venku i uvnitř bude moci být ve stejný čas nejvýše sto lidí, přičemž platí i povinnost dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Na Karvinsku, ale i Frýdecko-Místecku nadále trvá zákaz návštěv v domovech důchodců a zdravotnických zařízeních. Jejich noví klienti musí mít negativní test. Pokud pojedou autem lidé, kteří nežijí v jedné domácnosti, mají povinnost mít roušky. Pro celý kraj platí, že na hromadných akcích, kde bude ve vnitřních prostorách více než sto osob, musí mít lidé zakryté nosy a ústa.

Restaurace a další provozovny stravovacích služeb budou muset mít od 23:00 do 08:00 zavřeno, a to i venkovní prostory. Prodávat se může přes okénko, které se musí pravidelně dezinfikovat. V restauracích musí být zachovány minimálně dvoumetrové vzdálenosti mezi jednotlivými stoly a místy. U stolu můžou sedět maximálně čtyři lidé, pokud nejde o příslušníky jedné domácnosti.

Hygienická stanice také určila závazná pravidla pro dětské tábory, kterých bývá na Frýdecko-Místecku nejvíce. Ty se sice neruší, ale v jídelnách musí být dezinfekce a jednorázové ručníky, děti si nebudou moct samy vařit. V celém Moravskoslezském kraji až do odvolání platí, že všichni přeshraniční pracovníci budou muset mít co deset dní negativní PCR test.

(SCa, il.foto: Screenshot)

Přejít nahoru