Ďalší škandál Matovičovej vlády: Remišová a Matovič vážne ohrozili bezpečnosť Slovenska!

Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini a poslanec NR SR Richard Raši (obaja Smer-SD). Obaja v tomto smere zvažujú podať aj trestné oznámenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Podľa Pellegriniho ide o politickú hru terajšej vlády, ktorou ohrozili bezpečnosť štátu. „Remišovej cieľom bolo vyrobiť škandál,“ dodal. Matovič sa už vyjadril, že ak sa sledovanie siete potvrdí, pôjde o „Watergate Slovenskej republiky”.

Aj preto zrejme umelo vyvolanú kauzu údajného odpočúvania vládnej siete Govnet považuje Pellegrini za falošnú a nepravdivú. “Napísala a realizovala ho v priamom prenose vládna koalícia, predovšetkým vicepremiérka Veronika Remišová a asistoval jej pritom aj sám premiér,” vyhlásil Pellegrini. Podľa slov poslanca Richarda Rašiho “predtým, ako Remišová podala trestné oznámenie, ktoré viedlo k razii a následnému prepusteniu zadržaných, si mohla overiť informácie z niekoľkých zdrojov”. To ale Remišová neurobila. Podľa Rašiho mohla vicepremiérka demaskovať operáciu tajnej služby. “Ak sa podozrenia v kauze Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) nepotvrdia, podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová musí položiť svoju funkciu,” povedal podpredseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Nevylúčil, že ak Remišová sama zo svojej funkcie neodstúpi, tak bude prvou členkou súčasnej vlády, ktorá bude v prípade získania dostatočného množstva podpisov poslancov čeliť odvolávaniu v parlamente.

Prístup štátnych orgánov k dátam je podľa slov Pellegriniho úplne normálny. Raši dodal, že Remišová práve svojou činnosťou mohla ohroziť bezpečnosť štátu. „Vládna sieť Govnet čelí denne desiatkam kyberútokov. A pani Remišová v priamom prenose oznámi, že dala demontovať zariadenia, ktoré túto sieť chránili,“ dodal Richard Raši.

Remišová sa bráni a na sociálnej sieti podľa nej Pellegrinimu a Rašimu „tečie do topánok“. „Na Úrade podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorý obaja riadili, zostali vo vládnej sieti Govnet po bývalej vláde nainštalované zariadenia, ktoré dnes skúma polícia a zisťuje, komu patria a čo tieto zariadenia robili. Rovnako ako celá verejnosť čakám na výsledky skúmania týchto zariadení,“ uviedla Remišová.

Len pripomeňme, že policajti Národnej kriminálnej agentúry zadržali minulý týždeň pri akcii v NASES štyri osoby. Polícia mala mať podozrenie, že štátna počítačová sieť Govnet bola celá odpočúvaná prostredníctvom zariadení, ktoré pri akcii skonfiškovali. Štvoricu zadržaných však policajti následne prepustili bez akéhokoľvek obvinenia.

(SCa)

 

Přejít nahoru