Kiskova strana Za ľudí žiada hlavu podvodníka, zlodeja a plagiátora Borisa Kollára

Dnes sa pred novinármi vyjadril Juraj Šeliga z koaličnej strany Za ľudí, že po piatkovom predsedníctve ich strany majú jasný postoj ku kauze diplomovky Borisa Kollára. Strana sa rozhodla jasne a nekompromisne vyzvať predsedu parlamentu, aby sa okamžite vzdal vedúcej stoličky.

„Čo je to za politiku, ktorá opúšťa hodnoty a princípy? Strana Za ľudí jasne povedala, že diplomová práca Borisa Kollára je pre nás problém a mali by byť vyvodené zodpovednosti,” povedal Šeliga s tým, že rešpektuje rozdelenie kresiel. Miesto predsedu parlamentu podľa neho patrí strane Sme rodina a tá sa má s prípadným novým obsadením aj vysporiadať. Strana Za ľudí sa medzitým pozrela aj na systém hodnotenia prác a prideľovania titulov a je pripravená navrhnúť ďalšie zmeny.

Poslankyňa Vladimíra Marcinková danú kauzu plagiátu jednoznačne nazvala tieňom nad slovenským školstvom. Verejne povzbudila študentov, ktorí sa jej v týchto dňoch v obrovských množstvách ozývajú a žiadajú okamžitú demisiu Kollára.

„V pondelok zasadne koaličná rada, budeme o tom hovoriť,” dodal Šeliga.

Mafián mafiánovi oko nevykole

Vrcholom zbabelectva je postoj Igora Matoviča (OĽaNO). Ten, zo strachu pred predčasnými voľbami, stratou svojej psychopatickej, diktátorskej sily odmietol vyzvať Borisa Kollára k jednoznačnej, verejnosťou právom požadovanej demisii. Matovič na brífingu uviedol, že plagiátorstvo Borisa Kollára bolo „veľkým kopancom do zadku celej vlády“. No v skutočnosti obaja, Matovič i Kollár, svojim voličom uštedrili pľuvanec do tváre. „Chcem splniť to, čo som ľuďom sľúbil, očistiť Slovensko od mafie. Vzhľadom na túto zodpovednosť neurobím nič, čo by ohrozilo stabilitu tejto koalície,“ zdôraznil Matovič. V takom prípade by ale museli okamžite odstúpiť obaja. Matovič i Kollár. Ak sa tak nestane, Slováci sú odhodlaní ísť do ulíc a nekompromisne požadovať hlavy ich oboch.

Nestačí ospravedlnenie, požadujeme demisiu!

Na sociálnej sieti sa v sobou ráno rozhodol ku kauze vyjadriť aj podvodník, plagiátor Boris Kollár. Ten napísal, že treba urobiť hrubú čiaru, lebo kontroly záverečných prác boli v minulosti iné a nedostatočné. No svojej funkcie sa nehodlá za žiadnu cenu vzdať. Čo Kollár navrhol je, že prestane používať magisterský titul, ale iba počas svojho pôsobenia v politike. Kollárovo plagiátorstvo vyvolalo rozhorčenie nielen z radov opozície, ale aj u prezidentky, odbornej verejnosti či jeho koaličných partnerov.

„Každému, koho som v mojej komunikácii k téme DIPLOMOVÁ práca za posledné 3 dni vedome či nevedome ublížil, či som sa ho dotkol alebo urazil, sa OSPRAVEDLŇUJEM a píšem to s pokorou,” odkázal Kollár, ktorý arogantne dodal, že ho táto kauza “vyrušuje”.

Študenti, ktorí na peticie.com rozbehli petíciu a nekompromisne žiadajú hlavu Borisa Kollára, to povedali jasne. “Nesúhlasíme, aby post predsedu Národnej rady Slovenskej republiky zastával človek, ktorý svoj titul získal vďaka plagiátu.
Podľa nášho názoru, by mal druhý najvyšší ústavný činiteľ spĺňať predovšetkým prísne morálne predpoklady. Diplomová práca Borisa Kollára je však podľa analýzy zverejnenej v médiách plagiátom. Viac ako polovica práce je od slova do slova odpísaná z rôznych zdrojov. Pokiaľ človek, ktorý svoj titul získal vďaka krádeži, zastáva v štáte taký vysoký post, pôsobí to demotivačne a demoralizujúco na všetkých študentov. Obzvlášť sa nás dotklo vyjadrenie Borisa Kollára: „Každý študent si to nejakým spôsobom zľahčuje.” Predseda NR SR robí týmto vyjadrením z plagiátorstva a nečestného štúdia normu, voči čomu sa ohradzujeme”.

“Ako obhajoba neobstojí ani odvolávanie sa na nedokonalý antiplagiátorský systém, ktorý práce neporovnáva napríklad s textami na internete. Predseda NR SR navyše za rovnaký problém kritizoval svojho predchodcu. Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti, vyzývame Borisa Kollára, aby sa vzdal postu predsedu Národnej rady Slovenskej republiky a ospravedlnil sa všetkým poctivým študentom, ktorí “si to nezľahčujú”. Ak nebude schopný vyvodiť zodpovednosť sám, očakávame, že ho k tomu vyzve predseda vlády Igor Matovič”.

Za pár dní podpísalo túto petíciu až 5 798 ľudí. Zapojiť sa môžete aj Vy: https://www.peticie.com/vyzva_na_odstupenie_borisa_kollara_z_postu_predsedu_nr_sr

(SCa)

Přejít nahoru