Matovič prehovoril o protivládnych protestoch: „Aj policajti si kladú otázku, že takýchto ľudí radšej nechať vyrozprávať, ako im zbytočne dávať vodu na mlyn“

Predseda vlády Igor Matovič z OĽaNO v utorok v rozhovore v rádiu Expres komentoval víkendový občiansky protest pred Úradom vlády a Prezidentským palácom a uviedol, že v súčasnosti podľa neho žiadne protesty nie sú zakázané.

Napriek kritike vlády z viacerých strán na Slovensku stále trvá núdzový stav a s tým spojený zákaz zhromažďovania sa osôb žijúcich mimo spoločnej domácnosti. V zmysle Ústavy SR môže núdzový stav trvať maximálne 90 dní, skončiť by sa mal v polovici júna. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) už povedal, že ho vláda nezruší skôr. Dodal, že ak bude priaznivá epidemiologická situácia, núdzový stav sa nepredĺži.

Za údajné porušenie zákazu zhromažďovania chcú úrady riešiť aj organizátorov sobotného protestu. “Za takýto priestupok môže byť príslušným orgánom verejného zdravotníctva fyzickej osobe – nepodnikateľovi uložená pokuta do 1650 eur a fyzickej osobe – podnikateľovi alebo právnickej osobe do 20.000 eur,” povedala tento týždeň pre agentúru TASR bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. Na možné porušenie pravidiel upozornil aj samotný Úrad vlády.

Pre premiéra Igora Matoviča je „novou informáciou,“ že Úrad vlády dával stanovisko k uvedenému protestu a maximálnemu počtu účastníkov do 100 osôb. „Podľa mojich informácií platí to, čo dáva hygienik, číže sú od stredy povolené hromadné podujatia do 500 ľudí a od 1. 7 do 1 000 ľudí,“ uviedol Matovič s tým, že tieto čísla majú platiť aj pre protestné zhromaždenia.

„Priznám sa, nie som úplne dopodrobna informovaný. Žijem s tým, že fungujeme tak, že vlastne žiadne protesty nie sú zakázané, keď to je plus-mínus v tomto počte,“ dodal premiér, ktorého demisiu žiadali stovky protestujúcich.

„Ja čo som videl tie výstupy v sobotu alebo v nedeľu pred Úradom vlády, viete, to aj policajti si kladú otázku, že takýchto ľudí radšej necháte vyrozprávať, ako by sme im zbytočne dávali vodu na mlyn… Lebo keď tam vystupujú, že jeden bojuje proti 5G sieťam, lebo to ožaruje ľudí, lebo to je mikrovlnka, to nás uvarí…“

Na otázku, či sa ešte tento rok bude môcť na jednom mieste stretnúť viac ako 1 000 ľudí, premiér Matovič priblížil, že tento počet bol požiadavkou umeleckej obce na konzílium epidemiologických odborníkov. „Potom Úrad verejného zdravotníctva povedal, že áno, do konca roka viac ako 1 000 ľudí na verejných podujatiach nedovolíme. Samozrejme, vzhľadom na to, ak by sa tá situácia v Európe zlepšila, a zrazu si povieme že váu, však my tu nemáme žiadne prípady, žiadne riziko, tak na niekedy možno na konci leta môže prísť iné rozhodnutie.“

Ďalší z protivládnych protestov je naplánovaný na podvečer štvrtok 11. júna, taktiež pred Úradom vlády.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru