Po okamžitom odstúpení podvodníka a plagiátora Borisa Kollára volajú nielen koaliční partneri, ale už aj študenti!

Podvod predsedu NR SR Borisa Kollára sa prevalil vďaka predsedovi mimoparlamentnej strany Spolu Jurajovi Hipšovi na tlačovej konferencii z 23. júna, kde informoval, že Kollár mal svoj titul magistra získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Najviac strán mal skopírovať od svojho školiteľa Jozefa Minďaša. Kollár získal titul na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici a témou jeho diplomovky bola „Zmena klímy a bioklimatický potenciál cestovného ruchu v oblasti Kysúc“. Samotný Kollár v reakcii odmietol, že by bola jeho diplomová práca plagiátom. Nevidí preto dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti a z pozície predsedu NR SR neodíde.

Kollár by nemal byť predsedom parlamentu

Ak sa medializované podozrenia o plagiátorstve pri diplomovej práci predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) potvrdia, šéf parlamentu by mal prijať zásadné politické rozhodnutie. Presvedčený je o tom minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO). “Ak sa to potvrdí, nemal by byť predsedom parlamentu,” uviedol pred stredajším rokovaním vlády. Priznal, že je z medializovaných zistení sklamaný. “Nemožno to prejsť len tak mlčaním, budem sa na to pýtať,”povedal.

Hlavu Borisa Kollára žiadajú už aj študenti

Študenti a absolventi vysokých škôl vyzývajú predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby okamžite odstúpil. Na svete je už aj petícia, v ktorej nesúhlasia, aby post predsedu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) zastával človek, ktorý svoj titul získal vďaka plagiátu a podvodu.

“Podľa nášho názoru by mal druhý najvyšší ústavný činiteľ spĺňať predovšetkým prísne morálne predpoklady. Diplomová práca Borisa Kollára je však podľa analýzy zverejnenej v médiách plagiátom. Viac ako polovica práce je od slova do slova odpísaná z rôznych zdrojov,” uvádzajú v petícii členovia Komunity Zastavme korupciu a ďalší študenti a absolventi vysokých škôl. Dodávajú, že ak človek, ktorý svoj titul získal vďaka krádeži, zastáva v štáte taký vysoký post, pôsobí to demotivačne a demoralizujúco na všetkých študentov.

Boris Kolár na včerajšej (23.6.) tlačovke sa bránil tým, že kopírovaním textov z internetu si len zľahčil písanie práce ako každý študent.

„Predseda NR SR robí týmto vyjadrením z plagiátorstva a nečestného štúdia normu, voči čomu sa ohradzujeme,” uvádzajú vo svojom stanovisku študenti. Signatári petície pripomínajú, že sám Kollár kritizoval svojho predchodcu Andreja Danka (SNS) za rovnaký problém. Rovnako ako súčasný premiér Igor Matovič (OĽaNO), ktorého vyzývajú, že ak predseda parlamentu nebude schopný voči sebe vyvodiť zodpovednosť sám, mal by ho k tomu vyzvať premiér. Proti plagiátorstvu predsedu NR SR vystúpila aj Študentská rada vysokých škôl. „Nadobudnutie titulov musí byť podmienené poctivou prácou, nie známosťami, peniazmi a podvodmi,“ uviedli na sociálnej sieti. Zároveň vyzvala vládu, aby pripravila novelu zákona, ktorá umožní odoberať podvodne získané tituly.

(SCa)

Přejít nahoru