Predseda NR SR Boris Kollár to schytal aj od rektorov: “Parazitujete na akademickom systéme”

Združenie výskumne a technicky orientovaných univerzít SR (Združenie V7) tvoria Univerzita Komenského v Bratislave, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Technická univerzita v Košiciach, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Žilinská univerzita v Žiline, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Tí sa rázne dištancujú od akýchkoľvek plagiátorských praktík a hrubo odsudzujú vyjadrenia predsedu Národnej rady Borisa Kollára (Sme rodina), ktoré sa podľa nich snažia problém plagiátorstva bagatelizovať.

Ako sme včera uviedli, Kollár do svojej záverečnej práci skopírovať hneď niekoľko strán z publikácie svojho školiteľa, pod ktorého vedením diplomovku písal. Ten ju podľa Denníka N nedal Kollárovi prerobiť, ale umožnil mu protizákonne v roku 2015 získať magisterský diplom na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici. Politici preto Kollára vyzvali na jeho okamžitý odchod z vysokej politiky. Kollár to, ako inak, odmietol.

„Tvrdenie, že každý študent si svoje štúdium zľahčuje, je urážkou tisícov študentov, ktorí v týchto dňoch na našich univerzitách obhajujú svoje poctivo napísané kvalifikačné práce. Zároveň dehonestuje prácu školiteľov, ktorí sa snažia svojich študentov viesť k postupnému osvojovaniu si základných princípov vedy; oponentov, ktorí trávia hodiny podrobným štúdiom prác a písaním posudkov; a komisií, ktoré komplexne posudzujú spôsobilosť  študentov,” uviedli vo svojom stanovisku. Rektori výskumných a technických univerzít rovnako poznamenali, že akademický titul nemá byť ozdobou, ktorou si politici či podnikatelia zvyšujú svoj sociálny status.

Združenie V7 a Slovenská akadémia vied dodali, že deklarujú odhodlanie ďalej zlepšovať interné procesy s cieľom predchádzať plagiátorstvu. Vyzvali politikov, ktorí sa plagiátorstva dopustili, aby problém nezľahčovali, a vyvodili príslušné konzekvencie.

Signatári:

  • Miroslav Fikar, rektor STU
  • Klaudia Halászová, rektorka SPU
  • Jozef Jandačka, rektor ŽU
  • Stanislav Kmeť, rektor TUKE
  • Jana Mojžišová, rektorka UVLF
  • Pavol Sovák, rektor UPJŠ
  • Pavol Šajgalík, predseda SAV
  • Marek Števček, rektor UK

(SCa)

Přejít nahoru