Krize uprchlíků nutí Itálii, aby naléhala na EU, aby se soustředila na Libyi

V neděli (15. února) zachránilo italské námořnictvo více než 2000 žadatelů o azyl na palubě tuctu lodí někde mezi pobřežím Libye a italským ostrovem Lampedusa. Dalších 600 lidí bylo v pátek zachráněno z gumových člunů, odhaduje se, že více než 300 lidí zemřelo na moři dříve v týdnu.

Mluvčí Komise Natasha Bertaud však uvedla, že vzhledem k tomu, že italské orgány nepožádaly EU o mimořádnou podporu, reakce na krizi zůstala i nadále pro Itálii. “Pamatujete si, že v roce 2013 jsme v případě tragédie na Lampeduse předložili balíček pomoci v nouzi ve výši 30 milionů EUR – tohle Italové v tuto chvíli nepožadovali,” řekla Bertaud. Píše portál Politico.

Bertaud dodala, že komise nyní „je připravena podporovat Itálii jakýmkoli způsobem, jak můžeme“, a poukázala na pokračující podporu operace Triton, pátrací a záchranné operace zahájené v listopadu 2014 agenturou EU pro ochranu hranic Frontex. Triton má měsíční rozpočet přibližně 2,9 milionu EUR a spoléhá na vybavení a personál ze zúčastněných evropských zemí.

Přejít nahoru