Podle portálu The Guardian, Evropská unie zakrývala brutalitu na Chorvatských hranicích a nechránila migranti. “Jeden strážník položil koleno na můj krk,” řekl jeden z migrantů

Dohled nad chováním pohraničních příslušníků byl podmínkou většího poskytnutí finančních prostředků EU Chorvatsku. Chorvatská policie na hranicích s Bosnou byla mnohokrát obviněna z násilných protisměrování migrantů a uprchlíků, včetně incidentu, při kterém byl migrant zastřelen.

V reakci na obvinění z utajení řekl mluvčí EK pro Guardian, že to, co bylo známo, bylo poslancům Evropského parlamentu zadrženo, protože informace byly považovány za „neúplné“.

To vrhá pozornost jak na výsledky chorvatské vlády v oblasti lidských práv, tak na zjevnou ochotu výkonné pobočky EU pokrýt neúspěch Záhřebu. Píše portál The Guardian.

Chorvatsko se snaží vstoupit do schengenského prostoru EU bez pasů – krok, který vyžaduje na hranicích dodržování evropských norem v oblasti lidských práv.

Přestože chorvatské orgány tvrdě popíraly, poslední pomoc na hranicích byla pomocnými pracovníky označena za nejsilnější v migrační krizi na Balkáně. 26. května bylo zastaveno 11 pákistánských a pět afghánských mužů skupinou na sobě černé uniformy a kukly v Plitvických jezerech, 16 km do Chorvatska od Bosenské hranice.

“Muži v uniformách svázali každého Pákistánce a Afghánce kolem stromu, takže jejich zápěstí byla svázána a museli otočit své tváře směrem ke stromům,” uvádí se ve zprávě Dánské rady pro uprchlíky (DRC), která poskytuje zdravotní péči pro migranti v Bosně. “Jakmile se tito lidé nemohli pohybovat, muži v uniformách vypálili několik výstřelů do vzduchu a zbraně umístěné blízko uší Pákistánců a Afghánců. Byly také vystřeleny střely blízko jejich nohou. “

“Stále stříleli. Střelili tak těsně, že kameny pod nohama létaly a byly rozlomeny na kousky,“ řekl jeden z mužů na strážce. “Stále říkali: Chci tě porazit a zabít. Mučili nás tři až čtyři hodiny.”

Ve zprávě rady se uvádí, že na krky a hlavy lidí byly umístěny elektrické šoky. “Jeden z mužů v uniformě stříhal několik obětí noži a stejná osoba způsobila rány na obou dlaních jedné osoby.”

Jeden žadatel o azyl řekl, že jeden z mužů si položil koleno na krk a potom na něj položil ostří čepelí. “Krájel mi ukazováček levé ruky a krev začala vytryskávat jako ze sprše,” řekl. “Pak se usmál a uřízl mi prostřední prst, po kterém následovala moje dlaň větším řezem. Celá ruka je oteklá k nepoznání. “

Po chvilce zavolali muži v kuklech další uniformovaní důstojníci.

Podle obětí a zprávy KDR „před policejním příjezdem jeden z mužů v uniformě natočil film se svým mobilním telefonem, zatímco ostatní v jeho společnosti se smáli, křičeli a provokovali“.

Po příchodu policistů byli migranti převezeni do dodávek a převezeni na hranici v Šiljkovača, vesnici blízko Veliky Kladuša. Policisté je nepřekonali, ale nařídili je na bosenské území.

“Všichni měli krvácející rány na hlavách a četné modřiny na různých částech těla,” řekla Guardian strážkyně země DRC Nicola Bay. “Čtyři z nich měli zlomené paže a jeden měl zlomenou nohu a obě paže.”

Chorvatská policie, kontaktovaná opatrovníkem, popřela obvinění a navrhla, aby žadatelé o azyl mohli vymyslet účet a že zranění by mohla být výsledkem „konfrontace mezi migranty“, ke které došlo 28. května v blízkosti chorvatských hranice, poblíž Cazina.

Dobrovolníci a charitativní organizace, kteří zacházeli s migranty zapojenými do boje v Cazinu, uvedli, že tyto dva incidenty nesouvisí a došlo k nim dva dny od sebe. Účastníci boje v Cazinu netvrdili, že byli napadeni policií.

Zřízení mechanismů dohledu k zajištění humánního zacházení s migranty na hranicích bylo podmínkou, že v prosinci 2018 bude vyplacena hotovostní injekce ve výši 6,8 milionu EUR, která má posílit hranice Chorvatska se třetími zeměmi.

Přejít nahoru