Uprchlíci: Angela Merkelová dostala další převratný nápad

Kancléřka Merkelová navrhuje omezení přílivu uprchlíků na starý kontinent prostřednictvím dohody se zeměmi v severní Africe. Tato dohoda by měla být modelována na příkladu již existující dohody s Tureckem.

Podle podmínek dohody mezi Evropskou unií a Ankarou má Turecko povinnost přijmout zpět jednoho uprchlíka, který se dostal až do Řecka, výměnou za jednoho uprchlíka obývajícího jeden z uprchlických táborů na území Turecka. Evropská unie tím má získat větší kontrolu nad tím, kdo přesně vstupuje na její hranice.

Turecko z dohody zas profituje finančně, jelikož za tuto pomoc dostává od Evropské unie miliardy eur. Tureckým občanům byl navíc přislíben bezvízový styk s evropskými státy. Posledním bodem dohody je „zrychlení dohod o vstupu Turecka do EU“.

„Na podobných podmínkách se musíme dohodnout i s jinými zeměmi, například se státy v severní Africe. Tím získáme větší kontrolu nad Středozemním mořem a uprchlickými trasami,“ sdělila kancléřka Merkelová německému Neue Passauer Zeitung.

„Takové dohody jsou v zájmu i samotných uprchlíků,“ dodala. „Pro uprchlíky je to daleko bezpečnější varianta. Navíc je pro ně lepší, když zůstanou v Turecku, blíže svému domovu, kde nejsou tak veliké kulturní a jazykové bariéry,“ doplnila kancléřka k obhajobě dohody s Tureckem, kterou v poslední době stále více lidí kritizuje.

Merkelová dále vyzvala své partnery z Evropské unie, aby se chovali zodpovědně a přijímali uprchlíky, kteří dorazili do Řecka.

Ještě před uzavřením dohody s Tureckem do Řecka dorazilo okolo 45 000 uprchlíků.

„Pokud se toto číslo porovná s počtem obyvatel, jedná se o totéž, jako kdyby za několik týdnů dorazilo do Německa 360 000 uprchlíků,“ zmínila kancléřka.

zdroj: parlamentnilisty.cz

Přejít nahoru