Merkelová vyzvala EU, aby přemýšlela o světě bez vedení USA

Uvedla to německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru s řadou evropských publikací, včetně The Guardianu.

„Vyrostli jsme s jistým pochopením, že Spojené státy chtějí být světovou mocností. Pokud USA nyní chtějí přestat hrát tuto roli ze své vlastní svobodné vůle, musíme o tom vážně přemýšlet,” řekla Merkelová.

Dodala, že americké jednotky v Německu pomáhají chránit nejen evropské země NATO, ale také zájmy Washingtonu, a slíbila, že bude i nadále zvyšovat vojenské kapacity.

Podle kancléřky existují dobré důvody, proč se i nadále angažovat v NATO a „společném jaderném deštníku“. „Ale samozřejmě, že Evropa musí nést větší břemeno (nákladů), než během studené války,“ řekla Merkelová.

Německá kancléřka již dříve USA kritizovala. V září uvedla, že Evropa sama musí přemýšlet o své bezpečnosti, protože Spojené státy ji automaticky nebudou chránit, jako tomu bylo během studené války.

Nedávno prezident Spojených států Donald Trump slíbil snížit počet amerických vojáků v Německu z 34,5 na 25 tisíc, protože Berlín má po splatnosti platby do NATO (Podle Trumpa se jedná o bilion dolarů). Také předložil tezi, proč by Spojené státy měly utrácet peníze za ochranu Německa před Ruskem, když Berlín nakupuje ruský plyn.

Polsko vyjádřilo svou připravenost financovat rozmístění amerických vojsk na svém území. Navrhuje přijetí obrněné divize, což bude vyžadovat jeden a půl až dvě miliardy dolarů. Varšava navíc tento návrh předložila mimo NATO na bilaterální úrovni s Američany.

Německá ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová uvedla, že v případě možného přesunu amerických jednotek z Německa do Polska je důležité si pamatovat zakládací akt Rusko-NATO z roku 1997. Zdůraznila, že je důležité, aby alianční země zůstaly „fyzicky sjednoceny“ a dodržovaly podepsané dohody.

Je očividné, že se německé vládě a zejména konzervativní pravici v Německu pranic nelíbí odchod americké armády z německého území. Ovšem na rozdíl od opoziční levice a zelených, včetně nacionalistické AfD.

zdroj: prvnizpravy.cz

Přejít nahoru