Zlodej Matovič nepriamo odmietol zverejniť svoju diplomovku

Ak vykradne zlodej obchod, ale pôvodne do jeho priestorov vošiel za účelom nákupu, tak je nevinný. To opakovane presadzoval zlodej a mafián Matovič na skoro dvojhodinovej tlačovke, ktorá sa venovala obhajobe jeho zlodejiny v podobe vykradnutej diplomovej práce. Matovič totiž okrem úvodu a záveru celú svoju diplomovú prácu vykradol z dvoch publikácií. Jednu z nich pre istotu vôbec necitoval, druhú len pri dvoch odsekoch. Publikácie okrem toho spomenul iba pri grafoch a tabuľkách. “Beriem, že som plagiátor a budem s tým žiť. Keď raz niekto urobí niečo neúmyselne, tak je to z nedbanlivosti.”

„Plagiát je niečo, kde vedome necitujete autora,“ vyhlásil a veľakrát zopakoval, že to nerobil úmyselne. Na priame a opakované požiadavky novinárov, aby súhlasil s publikovaním jeho plagiátorskej diplomovke, nepriamo naznačil, že sa tak nikdy nestane. Matovič sa priamej otázke vyhýbal a súhlas na zverejnenie napokon nedal. Matovič sa za každú cenu snažil obhajovať, že doteraz nevedel o tom, že vo svojej diplomovke vykrádal texty. Podľa neho sú jednoznačne vinní novinári, ktorých neustále obviňoval z konšpirácie a z toho, že o jeho plagiáte napísali úmyselne preto, aby ho kompromitovali v Bruseli. Na záver tlačovky to primitívne vysvetľoval aj tým, že tak nespraví preto, že mu novinári skákali do reči. Podľa názoru mafiána Matoviča je zverejňovať informáciu, ktorá búra autoritu lídra krajiny, ktorý ide vyjednávať obrovskú pomoc pre Slovensko do Bruselu v čase najväčšej svetovej krízy od druhej svetovej vojny nesprávne.

Matovič sa tiež šokujúco priznal, že svoju prácu pred odovzdaním zrejme ani nevidel. „Ja neviem, nepozeral som si diplomovku,“ tvrdil. „Vy ste ju ani v roku 1998 nevideli?“ pýtali sa novinári. „Predpokladám, že možno ani nie,“ odpovedal Matovič. Podľa jeho slov si diplomovku vytlačil a išiel ju obhájiť. “Nepozriem sa do nej osobne, ani že si ju budem čítať v médiách,” povedal. Ako dodal, “Mne to je šumafuk, či som citoval, alebo nie. Pre mňa je dôležité, čo som si o tom myslel.”

Matovičovi má vo štvrtok parlament na parlamentnej schôdzi vysloviť nedôveru. Ak sa tak stane, odíde definitívne z politiky a skončí aj ako líder OĽaNO. Koaličným poslancom však odkazoval, aby hlasovali slobodne a podľa vlastného svedomia. „Odkazujem to hrdinovi (Miroslavovi) Kollárovi, aj Za ľudí, ktorí sa bijú do hrude, a potom pri hlasovaní pustia do gatí,“ vyhlásil. Treba dodať, že k odvolaniu zlodeja Matoviča asi nepríde. Opozícia nenájde dostatok hlasov k tomu. A Matovič to veľmi dobre vie.

Zmätok v Matovičovej hlave

Podľa Matoviča svoju diplomovku písal v Chorvátsku na dovolenke, kde mal po ruke zopár knižiek a vypisoval si z nich odseky. Ale na dnešnej tlačovke zas tvrdil, že nemal na mysli písanie nového textu, ale vyznačovanie textu vlastnou rukou. Netušil, že jeho kamarátka prepísala do počítača vyznačené odseky bez citovania. Matovič jasne neodpovedal ani na otázku, či si názov svojej diplomovej práce vymyslel sám alebo mu bol pridelená. Tvrdil, že pri písaní práce nepodvádzal, pretože to robil neúmyselne. „Zákon môžete porušiť vtedy, ak ho porušíte vedome,“ opakoval dookola Matovič, ktorý neustále otvorene napádal novinárov z Denníka N za to, že túto kauzu sa opovážili vôbec spustiť.

„Úprimne, netuším, či som pred 22 rokmi vo svojej diplomovke niečo necitoval a koľko toho bolo. Ak to tak je, ukradol som niečo, čo mi nepatrilo, som de facto v tejto veci zlodej, čo je smutné a určite nie na chválu,“ napísal Matovič po prepuknutí kauzy minulý týždeň. V stredu na tlačovke však už tvrdil, že “si bol istý, že je jeho diplomová práca bola riadne odcitovaná.” Navyše, tvrdil, že sa do svojej diplomovky za roky ani nepozrel. Ako dodal, je ochotný ísť pre diplomovku na detektor lži, ktorý zaplatí zo svojich peňazí.

(SCa, il.foto: net)

 

Přejít nahoru