Co se stalo s velbloudy v Řecku?

Většina velbloudů v Řecku byla nalezena v Thrákii, jejich počet se zvýšil po výměně populace mezi Tureckem a Řeckem v roce 1923. Zejména v pohoří Rodopy byly velbloudy v zemědělských komunitách velmi běžné.

Nejznámějšími byli velbloudí řidiči Velitin Deveci, kteří žili v Komotini. Velbloudi Deveci dokázali do nejprístupnějších oblastí pohoří Rodopy přenést dřevo zpět do města.

Α velbloud může unést 22-25 kilometrů přepravujících těžké náklady. Deveci měl 10 velbloudů, s nimiž převážil převážně palivové dříví z hor a prodával je v oblasti Komotini. Prodal to dveřmi domům křesťanů a muslimů. Píše portál Greece Greekreporter.

Mehmed Devetzioglou, syn Velitin Deveci, vyrostl mezi velbloudy a stal se veterinářem. Inspiroval ho to jeho předkové povolání. Řekl, že velbloudi mohou žít všude a je velmi snadné se krmit, protože mohou jíst suché keře, divoká zelenina, dokonce i trny, zatímco potřebují trochu vody.

Postupem času byly na Rhodope stavěny silnice a horské oblasti již nebyly nepřístupné a v šedesátých letech kamiony vyměňovaly velbloudy při přepravě dřeva do města.

Kromě Komotiní byla Amfissa ve středním Řecku místem, kde se chovali velbloudy od dob osmanské nadvlády. Byly použity k přepravě zemědělských produktů.

Nicméně, znovu, oni byli nahrazení mezky v prvních dekádách 20. století a pozdnější kamiony jak byla vybudována silniční síť a velbloudí karavany zmizely z řecké krajiny.

Přejít nahoru