Si Ťin-Pching

Konflikt se stupňuje: Čínské stíhače „sledovány raketami“ po vstupu na nepřátelské území

Letadla byla sledována pozemními tchajwanskými protilietadlovými raketami a byla „vyhnána“ hlídkováním tchajwanských letadel, uvedlo letectvo ve zprávě vydané ministerstvem obrany.

Čínské ministerstvo obrany se k tomu okamžitě nevyjádřilo. Píše portál Express.co.uk.

Současně Čína varovala, že bude uplatňovat sankce proti 11 americkým občanům včetně úředníků od pondělí v reakci na Washingtonův krok uvalit sankce na 11 hongkonských a čínských úředníků, kterým obvinila z omezování politických svobod ve městě.

Vysoký tchajwanský úředník, který je obeznámen s vládním bezpečnostním plánováním, uvedl, že Čína zřejmě „zacílila“ na návštěvu pana Azara „velmi riskantním“ tahem, protože čínské trysky byly v dosahu taiwanských raket.

Trumpova správa učinila posílení své podpory demokratickému ostrovu prioritou při zhoršujících se vztazích mezi Washingtonem a Pekingem a podpořila prodej zbraní.

Pan Azar, stojící před dvěma tchajwanskými vlajkami, řekl prezidentovi Tsai v prezidentské kanceláři: „Je to opravdová čest být zde, abych předal zprávu silné podpory a přátelství od prezidenta Trumpa na Tchaj-wan.“

Azar navštěvuje posílení hospodářské a veřejné spolupráce s Tchaj-wanem a podporuje svou mezinárodní roli v boji proti novému koronavírusu.

Prezidentce Tsai řekl: „Reakce Tchaj-wanu na COVID-19 patří mezi nejúspěšnější na světě a je to pocta otevřené, transparentní a demokratické povaze tchajwanské společnosti a kultury.“

USA, které měly více případů koronaviry a úmrtí než kterákoli jiná země, se opakovaně střetly s Čínou kvůli pandemii a obvinily Peking z nedostatečné transparentnosti.

Prezidentka Tsai řekla panu Azarovi, že jeho návštěva představuje „obrovský krok vpřed v boji proti pandemii mezi našimi zeměmi“ a zmínila oblasti spolupráce včetně výzkumu a výroby vakcín a drog.

Prezidentka Tsai řekla: „Ráda bych znovu zdůraznila, že politické úvahy by nikdy neměly mít přednost před právy na zdraví. Rozhodnutí zakázat Tchaj-wanu účast v WHA je porušením všeobecných práv na zdraví.“

Azar později novinářům řekl, že na Trumpovi se on a ministr zahraničí Mike Pompeo snažili obnovit status Tchaj-wanu jako pozorovatele ve WHA.

“Čínská komunistická strana a Světová zdravotnická organizace tomu zabránily. Jednalo se o jednu z hlavních frustrací, kterou Trumpova administrativa měla ve Světové zdravotnické organizaci a její neschopnost reformovat.”

Přejít nahoru