NATO

Litva i NATO popřeli, že při hranici Běloruska shromažďují vojáky a tanky, nepopřeli však, že tyto tam jsou

NATO tiež poprelo Lukašenkove obvinenia. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

„Bieloruská kríza je politická a všetky obvinenia bieloruského vedenia o zasahovaní zahraničných vlád alebo hrozbách, ktoré údajne predstavujú, sú len pokusom presunúť vinu na niekoho iného a ospravedlniť svoje vlastné kroky,“ uviedol vo vyhlásení pre Reuters litovský minister obrany Raimundas Karoblis. Bielorusko sa má stať, po Ukrajine ďalšou korisťou Západu a ten sa momentálne usiluje využiť príležitosť vytrhnúť ho zo sféry vplyvu Ruska.

Medzinárodný vojenský výcvik sa v Litve uskutočňuje na základe dlhodobého plánu, vysvetlil minister. To však iste nebude brániť tomu, aby títo vojaci mohli byť v prípade potreby použití na zásah u svojho suseda, povedzme pod zámienkou ochrany obyvateľstva pred diktátorom a podobne.

Litva usporiadala na svojom území 2.-14. augusta vojenské cvičenie, na ktorom sa zúčastnilo 1100 jej vojakov a 200 amerických vojakov a tiež desať vrtuľníkov americkej armády, ktoré doleteli z Poľska, uviedol hovorca litovskej armády.

Na tento mesiac už nie sú naplánované žiadne ďalšie manévre, dodal hovorca.

Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius uviedol, že Lukašenkovo vyhlásenie o zhromažďovaní vojakov na hranici „je klamstvo“ a jeho cieľom je vytvoriť zámienku pre pozvanie pomoci z Ruska.

Zásah Ruska „úplne zničí nezávislosť našej krajiny. Smutné,“ napísal na Twitteri Linkevičius.

NATO tiež v nedeľu poprelo Lukašenkove tvrdenia, že neďaleko bieloruských západných hraníc zhromažďuje vojakov, a zdôraznilo, že pozorne sleduje situáciu v krajine po jeho spochybňovanom znovuzvolení za prezidenta.

Lukašenko totiž v nedeľu už skôr povedal, že 15 minút od bieloruskej hranice sa nachádzajú tanky a lietadlá vyslané na toto miesto 30 štátmi vojenskej aliancie NATO.

„NATO nič v tomto regióne nezhromažďuje,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa NATO Oana Lungescuová no ani nepoprela, že sa v tejto oblasti vojská nachádzajú. „Mnohonárodná prítomnosť NATO vo východnej oblasti aliancie nie je hrozbou pre žiadnu krajinu. Je striktne obranná, primeraná a má zabrániť konfliktu a chrániť mier,“ dodala.

Kremeľ oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin povedal Lukašenkovi, že Moskva je v prípade potreby pripravená vojensky pomôcť Bielorusku v súlade s ich zmluvou o vojenskej spolupráci a že na Bielorusko je vyvíjaný tlak zvonku. Putin poučený stratou Ukrajiny nechce zopakovať predchádzajúce chyby a o Bielorusko je zdá sa ochotný bojovať.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru