Stephen Lendman: Masové rabování v Chicagu. Mé město v obležení

Je to nová Kristalll Nacht (Křišťálová noc), třída je zaplněna roztříštěným sklem po celé své délce, ale nejen tam, stopy násilí lze vidět i v jiných částech města, stálo v mailu, na který jsem zíral s myšlenkou, že tedy to neblahé, co se v našich městech, včetně Chicaga, odehrálo před několika týdny a bylo tak děsivé, že to vyhlíželo jako něco, co se už nemůže opakovat, našlo v našem městě své pokračování už v předcházející noci.

Oblékl jsem se a šel jsem se na místo podívat. A tak jsem, tak říkajíc z prvé ruky viděl následky předcházejícího nočního šílení. Připomínalo to obraz surrealistického malíře, něco, co jsem nikoli jen za půlstoletí svého života v Chicagu, ale v celé svém životě nikdy neviděl. Celou obchodní oblast zahrnující nejen Velkolepou míli, ale i blízkou Michiganskou třídu (Michigan Avenue), blokovaly policejní kordony a pro provoz veškerých vozidel byla oblast uzavřena. Uvnitř ní jsem pak  viděl spousty nákladních automobilů, ze kterých právě vystupovali dělníci, aby obchody před dalšimi možnými útoky vandalů chránili, a až kam  jsem dohlédl, zaplnily Michiganskou třídu policejní vozy, jejichž posádky byly zřejmě rozhodnuty zůstat na místě, dokud se situace na místě neuklidní.

List Chicago Tribune k události napsal: Stovky rabujících vzaly Velkolepou míli i další části vnitní části Chicaga útokem, rozbíjely výkladní skříně obchodů, braly z nich všechno,co se dalo unést, a na jednom místě rozpoutaly střelbu s policisty. Podle policejního náčelníka D. Browna byl značný počet vandalů vzat do vazby a 13 policistů bylo v potyčkách s nimi zraněno.

Vybral a přeložil Lubomír Man

Přejít nahoru