Islámský stát

Čínská metropole nařídila restauracím odstranit muslimské symboly

Agentura se odvolává na vyjádření zaměstnanců 11 restaurací a obchodů v Pekingu, které prodávají halál produkty a které v uplynulých dnech navštívili její reportéři. Podle těchto výpovědí dostali provozu pokyn odstranit vnější symboly spojené s islámem, jako jsou půlměsíc či slovo “halál” napsané v arabštině.

“Řekli, že to je cizí kultura a že máme používat více čínské kultury,” uvedl manažer bistra s nudlemi, který vzhledem k citlivosti záležitosti odmítl uvést své jméno.

Kampaň proti arabskému písmu a islámským symbolem je podle Reuters novou fází aktivit cílených na dosažení toho, aby se náboženství přizpůsobily čínské kultuře. V rámci těchto snah, které v zemi zintenzivňují od roku 2016, například na mnoha mešitách nahradily kopule blízkovýchodního stylu pagodami tradičními pro Čínu.

Muslimové se staly terčem zvláštní pozornosti od nepokojů v ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na západě země z roku 2009, během nichž došlo k srážkám mezi převážně muslimskými Ujgury a většinovými chanského Číňany.

Peking v reakci na útoky některých Ujgurů spustil v Sin-ťiangu kampaň, kterou označil za zákrok proti terorismu. V současnosti Čína čelí intenzivní kritice západních zemí a lidskoprávních skupin za svá opatření, zejména hromadné zadržování a sledování Ujgurů a jiných tamních muslimů. Vláda tvrdí, že její kroky v Sin-ťiangu jsou nutné k odstranění náboženského extremismu.

Podle analytiků se vládnoucí komunistická strana obává, že její zahraniční vliv ztíží kontrolu náboženských skupin. “Znalost arabštiny je dnes vnímána jako něco mimo kontrolu státu,” uvedl antropolog z Washingtonské univerzity Darren Byler, který zkoumá Sin-ťiang. “Chtějí, aby islám v Číně fungoval primárně prostřednictvím čínského jazyka,” dodal.

V Pekingu se nachází nejméně 1000 halál obchodů a restaurací, převážně v historické muslimské čtvrti, a není jasné, zda všem těmto podnikům nařídili zakrytí arabského písma a muslimských symbolů, zpřesňuje Reuters. Pekingský výbor pro etnické a náboženské otázky se ke zprávě odmítl vyjádřit, uvedl jen, že nařízení týkající se halál restaurací je národní direktiva.

zdroj: napalete.sk (2019)

Přejít nahoru