V Nemecku navštevuje hodiny islamu 55-tisíc žiakov

V súčasnosti ponúka hodiny islamského náboženstva vyše 800 nemeckých škôl. Nedávny prieskum na objednávku Nemeckej islamskej konferencie naznačil, že napriek tomu stále nie je pokrytý záujem o takého hodiny.

V roku 2008 si až 76 percent moslimského obyvateľstva staršieho ako 16 rokov želalo výučbu islamu na verejných školách. Na islamské náboženské kurzy by teda podľa odhadov chodilo približne 650-tisíc študentov od 6 do 18 rokov, keby mali tú možnosť.

Výučbu islamskej vierouky po celom Nemecku paradoxne podporuje napríklad aj hlava tamojšej evanjelickej cirkvi, luteránsky biskup Heinrich Bedford-Strohm. Za výučbu by podľa neho mali dokonca zodpovedať priamo nemecké islamské spolky. Moslimovia by sa tak vo vzdelávacom systéme „dostali na roveň kresťanov a židov, ktorí už na hodinách náboženstva na nemeckých školách majú svoj priestor“.

Islam sa však v Nemecku vyučuje nielen na školách. Mnohí mladí moslimovia počúvajú kázne často radikálnych imámov v mešitách, kde sa nezriedka dostanú k fundamentálnemu wahhábizmu. Práve z takýchto mešít potom odchádzajú na Blízky východ ako stúpenci teroristických hnutí.

Z celkového počtu 82,5 milióna obyvateľov žije v Nemecku asi 4,7 milióna moslimov, zväčša prisťahovalcov z Turecka a ich potomkov. Niekoľko stotisíc moslimov prišlo do spolkovej krajiny aj v rámci migračnej vlny z Blízkeho východu a severnej Afriky v posledných rokoch.

zdroj: napalete.sk

Přejít nahoru