Reinach, Švýcarsko: Největší mešita v Aargau bude postavena z kuvajtských peněz prostřednictvím albánské organizace. Starosta obce Martin Heiz je nadšený

Před dvěma týdny začaly v Reinachu práce na největší mešitě v kantonu Aargau. Klient, albánsko-islámská komunita, získal stavební povolení v rekordním čase sedmi měsíců.

Martin Heiz (PLR), starosta obce, označil projekt s názvem „Tulipán“ za „naprosto hodný podpory“.

Nyní se slova ujala Saïda Keller-Messahli, aby učinila prohlášení. Narodila se v Tunisku a je jednou z nejvýznamnějších vědkyň islámu ve Švýcarsku. Je autorkou knihy „Islamistische Drehscheibe Schweiz“ a předsedkyní Fóra pro progresivní islám. Píše portál Lesobservateurs.

Představitel arch-konzervativního islámu

Stavbu v Reinachu vlastní nová zastřešující organizace DAIGS (Dachverband Albanisch Islamische Gemeinschaft Schweiz). Plánovaná mešita „Tulipán“ bude stát pět milionů franků.

Saïda Keller-Messahli obviňuje místní politiky z naivity. Politici byli uklidněni obvyklou odpovědí muslimských úředníků: Peníze na stavbu mešity pocházejí z darů členů a žádné peníze nepocházejí ze zahraničí. “Jako by albánská komunita ve Švýcarsku byla superbohatou komunitou,” píše Keller-Messahli.

Skuteční finančníci zůstali diskrétně skrytí. Podle oficiálních informací tureckého úřadu Diyanet se ve stejné budově v Reinachu nachází také „turecko-islámské sdružení“. Sdružení však nebylo nikde registrováno.

Kuvajt již financoval další mešity

Už jsme viděli jinde, kdo takové budovy ve Švýcarsku financuje. Ve Wil (St. Gallen), Netstal (Glarus) a Plan-Les-Ouates (Ženeva) byly postaveny mešity albánské zastřešující organizace, z nichž miliony pocházejí z Kuwaitis. „Země, která se stejně jako Katar obzvláště zajímá o podporu sítí Muslimského bratrstva,“ varuje Saida Keller-Messahli.

Asociace albánských mešit ve Švýcarsku UAIS a její nově vytvořená zastřešující organizace DAIGS jsou zástupci archkonzervativního islámu.

Je známo, že imámové mešit DAIGS pozývají radikální kazatele a otevřeně podporují salafské aktéry v Kosovu. „Často slíbili, že nepozvou radikálnější kazatele,“ prohlásil expert na islám.

Aargau patří 4. místo mezi kantony s mešitami

Po kantonech Curych, St. Gallen a Bern je kanton Aargau s přibližně 25 mešitami na čtvrtém místě, stejně jako kantony v Basileji, pokud jde o počet mešit: přibližně polovina mešit v Aargau je buď turecká nebo Albánec. K dispozici jsou také dvě bosenské mešity.

„Katar financuje a Turecko jedná,“ pokračoval Keller-Messahli. Zejména na Balkáně je dnešní Turecko připoutáno k proměněné osmanské minulosti a oživuje odpovídající fantazie, říká.

Tulipán se také objevuje na erbu pohovek. Dodnes je to národní květina Turecka a jejích šest listů představuje šest islámských vír.

Keller-Messahli navíc kritizuje skutečnost, že stavební projekt mešity Reinach není veřejně zveřejněn. O projektu také není diskutováno s obyvatelstvem, ale je skrytý a lze ho nalézt pouze v albánštině.

To ostře kontrastuje se slovy starosty obce Martina Heize, který nadšeně hovořil o „mostu mezi náboženstvími a kulturami“ a o „menšině, která chce vyjádřit svou vděčnost široké veřejnosti“.

Podle Aargauer Zeitung dokumenty k žádosti o stavební povolení neobsahují žádné informace o kapacitě místností, tedy o počtu osob, které v nich mohou být usazeny. Víceúčelový sál s pódiem má 506 metrů čtverečních. K dispozici je také galerie o rozloze 220 metrů čtverečních.

Přejít nahoru