Jsem obětí neúspěšné německé azylové politiky, říká berlínská žena zbitá syrským uprchlíkem

I po dvou letech od útoku je pro Marii S., jejíž jméno bylo změněno, aby chránila své soukromí, stále těžké mluvit o okamžiku, který zničil její život.

„Před čtyřmi týdny jsem od svého právníka obdržela dopis, že vyšetřování bylo uzavřeno,“ řekla se směsicí zmatku, zklamání a hněvu.

Maria S. říká, že její noční můra začala 2. března 2018, když krátce po 21:00 procházela se psem, když uviděla vousatého muže, který na ni výhružně zíral.

Pokusila se mu vyhnout, ale muž najednou kopl do jejího psa, potom vytáhl z kapsy saka prázdnou pivní láhev a začal ji bít. Ochranně zvedla ruce před obličej a odvrátila od něj své tělo, jak na ni stále narážel, což způsobilo její pád na zem, což mělo za následek tržnou ránu na zátylku.

Syrský muž, který porazil Marii S., se v noci zuřil a jen několik minut před útokem na ni žadatel o azyl zaútočil v nedalekém parku na téměř 60letého majitele psa. Policie říká, že ji tlačil na zem a kopal do psa. Stejně jako Maria S. byla i tato oběť zbita tak hrozně, že poté vyžadovala lékařské ošetření.

Pachatelem byl identifikován jako syrský migrant Raghed A., migrant narozený v roce 1996 ve městě na jihozápadě Sýrie. Utekl z války ve své domovské zemi a do Německa přišel na konci roku 2015, roku, ve kterém federální vláda povolila vstup statisícům žadatelů o azyl.

“Jsem šíleně naštvaná na stát za to, jak se mnou zacházel. Pachatel byl okamžitě přijat do psychiatrické léčebny, bylo mu poskytnuto pomoc, nyní znovu volně obchází a nikdo se mě nikdy neptal,” oběť řekla.

„Stát mě zklamal a nechal mě úplně na pokoji s následky selhání své azylové politiky,“ dodala.

Zatímco byla Raghed A. propuštěn, Maria S. bojovala s psychickými následky útoku.

“Vše se změnilo; celý můj život, “řekla. Píše portál RMX.

Před útokem pracovala Maria S. v odvětví služeb v prestižním hotelu v berlínské čtvrti Mitte, poté však přišla o práci, protože se již neodvážila v noci jet vlakem. Řekla, že již není schopna jednat s arabskými hosty stejným způsobem jako dříve.

“Nemohla jsem dělat žádnou jinou práci kvůli psychickému napětí,” řekla berlínská žena. „Byla jsem úplně odtržena od svého starého života.“

 

Když si uvědomila, že věci nemohou pokračovat, vyhledala odbornou pomoc. Jediným cílem terapeutky však bylo připravit ji na možný soud, který se nikdy nestal.

Kromě psychologických a sociálních problémů se po nezaměstnanosti objevily i finanční.

„To vše tolik ovlivňuje psychiku,” řekla. Úřad práce ji požádal, aby opustila byt, pro který v minulosti tvrdě pracovala – byl příliš velký a příliš drahý. ”

Také musela v té době vyčerpat část svých úspor.

Následně jí byla diagnostikována posttraumatická stresová porucha a poslána na traumatologickou terapii do denní kliniky. To bylo na konci roku 2019, téměř dva roky po útoku. Během celé této doby se k ní žádný orgán nedostal a nenabídl žádnou pomoc.

Rovněž uvedla, že se do útoku nikdy necítila nebezpečně. Ani poté, co se Německo před pěti lety de facto otevřelo své hranice, se nad otázkou masové migrace vůbec nezamyslela.

„Vždycky jsem si myslela, že je to všechno tak daleko, čtete o tom jen v novinách nebo to vidíte ve zprávách, to se stává ostatním, ne mně,“ řekla Maria S. Junge Freiheitovi.

“Nevím, proč ti tam nahoře nevnímají, jak se mají lidé jako já, kteří byli přímo konfrontováni s následky vlny uprchlíků. Ale to se musí změnit. Stát musí brát v úvahu stav nás obětí a poskytnout nám přiměřenou dobu, aby se život vrátil do starých kolejí, “uzavřela.

Přejít nahoru