Migranti si na Lesbu úmyslně zapálili tábor. Nadvakrát. Teď by mohly tisíce z nich do Německa, Merkelová jim dává zelenou

Uprchlický tábor na ostrově Lesbos shořel minulou středu, kdy jej podle řeckého ministra pro migraci Notise Mitarakise místní migranti sami zapálili, jelikož nebyli spokojeni s karanténními požadavky souvisejícími s tím, že v táboře se před požárem u 35 lidí potvrdila nákaza koronavirem.

Přesto, že z uprchlického tábora ještě zbyly některé části, migranti hned během následného večera stihli úmyslně založit i druhý z požárů, který tábor zničil definitivně.

„Někteří lidé nerespektují hostitelskou zemi,“ uvedl k incidentu mluvčí řecké vlády Stelios Petsas. Podle něj ti, co tábor podpálili, „si mysleli, že když podpálí Moriu, dostanou se urychleně z ostrova”. „Neodejdou odtamtud kvůli požáru,“ dodal.

Zřejmě se však silně mýlil, jelikož by za úmyslné podpálení mohli získat volnou cestu do Německa. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron již dříve dali najevo, že se jejich země společně s dalšími zeměmi EU chtějí ujmout 400 dětí a mladistvých bez doprovodu z tohoto tábora, teď však padly mnohem větší návrhy.

Z tábora, kde bylo více než dvanáct tisíc migrantů z Blízkého východu, Afriky a Asie, by podle deníku Bild mohla německá vláda tisíce z nich přijmout. Zároveň Německo doufá, že bude uprchlický tábor na Lesbu obnoven a provozován Evropskou unií.

Merkelová je prý nyní nakloněna k přijetí nejméně stovek dětí z tábora, které poté do Německa poputují společně s jejich rodiči.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer v pátek za první krok označil přijmutí 100 až 150 nezletilých uprchlíků z tábora. Německo by dle něho nemělo být samotné a o další čtyři stovky nezletilých migrantů se podělí i dalších nejméně devět zemí Evropské unie a Švýcarsko.

O dalších migrantech má německá vláda rozhodnout ve středu. „Je to lidská tragédie,“ řekla podle deníku Bild německá kancléřka o situaci na ostrově a shrnula, že se chystá sejít se starosty německých měst, která hodlají uprchlíky přijmout.

Konsensus na přijetí migrantů panuje i u dalších německých činitelů. „Věřím, že je pro Německo bez problémů proveditelné přijmout ještě mnohem více lidí, dětí a rodinných příslušníků,“ řekl bavorský premiér a šéf CSU Markus Söder v debatě pořádané Bildem.

Spolupředsedkyně koaliční sociální demokracie (SPD) Saskia Eskenová pak naléhala, aby se o přijetí tisícovek migrantů z tábora Moria rozhodlo co nejdříve.

zdroj: parlamentnilisty.cz

Přejít nahoru