Nový tábor pro uprchlíky v Řecku „horší než Moria“. Migrant Firuzeh: „V Morii jsme měli více zařízení, které zde nemáme. Například nemáme vany nebo čisté toalety.“

Uprchlický tábor Moria – kdysi největší v Evropě – už neexistuje. Tábor, kde tisíce lidí žily v katastrofálních podmínkách, zachvátily plameny a shořely do tla.

Šest z jeho bývalých obyvatel, čtyři dospělí a dva nezletilí bez doprovodu z Afghánistánu, jsou ve vazbě a čelí stíhání za žhářství.

V době svého zničení měla Moria téměř 13 000 obyvatel, kteří se náhle ocitli v limbu na pobřežní silnici mezi Morií a Mytilene, hlavním městem Lesbosu. Nesměli se vrátit zpět do Morie, když oheň utichl, ani se nesměli dostat do Mytilene.

Zatímco se řecká vláda rychle rozhodla zřídit další tábor, vedoucí představitelé EU vyjádřili svou solidaritu a projevili známky ochoty najít schůdné řešení.

Ve středu Evropská komise oznámila plány na zřízení migračního přijímacího střediska na Lesbosu, které bude provozováno společně s Řeckem.

„Moria je jasnou připomínkou,“ uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. „Musíme najít udržitelná řešení migrace a všichni musíme zintenzivnit.“

„Myslím si, že protože nový tábor je blízko moře, bude pro děti nebezpečný,“ řekl Firuzeh, který se nastěhoval před týdnem.

Lékaři bez hranic popsali místo na bývalé střelnici jako horší než Moria.

„Na slunci to vypadá jako příjemné místo, kde si děti mohou jít zaplavat. Je ale extrémně vystaveno [nepříznivému] počasí a jakmile se počasí změní a začne pršet a začne foukat vítr, lidé budou mít nohy ve vodě , “uvedla Caroline Willemen, terénní koordinátorka týmu COVID-19 Response pro Lékaři bez hranic v Lesbosu.

Aliyah, 13letá dívka z Afghánistánu, posílá fotky tábora prostřednictvím WhatsApp, které zdůrazňují špatné podmínky.

„Tento tábor je horší než Moria,“ řekli DW Firuzeh i Aliyah. Píše portál DW.

„V Morii jsme měli více zařízení, které zde nemáme. Například nemáme vany nebo čisté toalety,“ řekl Firuzeh.

„Prostředí tábora je tak špinavé. Koronavirus je tady,“ pokračovala v narážce na 240 pozitivních případů uvnitř tábora. „Musíme být čistí, ale nemáme ani vodu na mytí, jak se můžeme vyhnout této nemoci?“ řekla zjevně frustrovaná.

Přejít nahoru