Poté, co Francie odmítla záchrannou loď, uprchlíci dorazili na Sardinii. Více než 600 uprchlíků a migrantů letos zahynulo při pokusu o přechod Středomoří

Alan Kurdi zakotvil v přístavu Arbatax na východě ostrova a poté, co mu „orgány přístavu dali pokyn, aby zakotvily a počkaly na další pokyny“, uvedl Sea-Eye, který si loď pronajímá.

Ve středu večer italské úřady navázaly kontakt s cílem projednat „další koordinaci“ a poskytnout lodi ochranu před povětrnostními podmínkami, uvedlo to na Twitteru pět dní poté, co Sea-Eye požádala o pomoc.

Podle italské tiskové agentury ANSA bylo lodi povoleno uchýlit se na rozbouřeném moři u Sardinie a v případě zhoršení podmínek by získala povolení k přistání.

“Loď požádala, aby vstoupila do Arbataxu a uchýlila se do přírodního přístavu, “řekla italská ministryně vnitra Luciana parlamentnímu výboru.

“Poskytli jsme přístřeší a hovořili jsme s dalšími evropskými zeměmi, které uvedly, že jsou ochotné přijmout všechny kromě 25, které by zůstaly v Itálii.”

“Přístav je uzavřen … ale pokud se podmínky na moři zhorší, bude jim umožněno vystoupit, s vědomím, že i když musí provést 14denní karanténu, budou okamžitě přemístěni jinam.”

Loď původně mířila do Marseille na jihu Francie, než francouzské úřady úspěšně požádaly Itálii, aby jí umožnila zakotvit ve Středomoří, uvedl ve tweetu šéf společnosti Sea-Eye Gorden Isler. Píše portál Aljazeera.

“Doufáme, že 125 zachráněným osobám bude umožněno vystoupit na Sardinii, aby se o ně mohlo náležitě starat,” dodal Isler.

Více než 600 uprchlíků a migrantů letos zahynulo při pokusu o přechod Středomoří, což je nejsmrtelnější cesta pro ty, kteří doufají v lepší život v Evropě.

Přejít nahoru