Požáry v uprchlickém táboře v Řecku ukazují, že azylové politiky EU jsou neudržitelné

Požáry v přijímacím středisku pro žadatele o azyl na řeckém ostrově Lesbos ponechaly tisíce lidí bez přístřeší. Přibližně 13 000 lidí – včetně těch ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku a západní Afriky – žilo v přijímacím a identifikačním středisku Moria (RIC) v prostoru určeném pro něco málo přes 3000. Většina z nich ztratí těch pár věcí a chatrné a nedostatečné bydlení, které měli. Píše portál NationalInterest.

Lesbos je nyní v oficiálním výjimečném stavu. Jsou vysílány lodě, které pomáhají chránit ty, kteří zůstali spát na silnicích před táborem, přičemž některé z nich byly blokovány policií, aby zabránily lidem ve vstupu do okolních vesnic. Mezitím panuje zmatek ohledně toho, jak budou azylové případy postupovat, když požáry poškodily také mnoho správních zón v táboře.

Tento požár je pouze nejnovějším z řady tragických případů požáru a násilí, stejně jako nelidských podmínek, které utrpěli ti, kdo žádají o azyl na egejských ostrovech Lesbos, Samos, Chios, Leros a Kos. Je to ostrá připomínka selhání současného systému a potřeby změny.

COVID-19 vedl ke zvýšeným omezením volného pohybu osob v centrech ostrovů, což ještě zhoršilo již tak nebezpečné podmínky. Zatímco omezení zavedená v Řecku na konci března se nyní zmírnila, datum zrušení uzamčení v centrech ostrovů se nadále posouvá zpět. Ostatní obyvatelé pěti ostrovů a turisté se mohli svobodně setkat na kávě, jít na pláž nebo jít na večeři, ale obyvatelům RIC byla omezena svoboda pohybu v horkém horku. Byli ponecháni v nevhodných podmínkách s omezeným přístupem k hygieně, jídlu a vodě. Riziko COVID-19 zůstává vysoké a 35 lidí mělo před požáry pozitivní test na Morii.

Přejít nahoru