Více než 200 000 osamělých dětských migrantů zůstalo v Evropě a má nejistý osud

Asi 210 000 dětí bez doprovodu požádalo za posledních pět let o azyl v Evropě a uprchlo před konflikty, pronásledováním nebo násilím, uvedla dnes nová zpráva organizace Save the Children. Celkový počet přicházejících dětí bude pravděpodobně mnohem vyšší, přičemž mnoho z nich bude nuceno existovat ve stínech Evropy, kde hrozí vykořisťování a zneužívání.

Ve stejném období přišlo během nebezpečných cest po moři o život více než 700 dětí, včetně kojenců, kteří se pokusili dostat k evropským břehům. Píše portál Reliefweb.

Zatímco některým dětem byla poskytnuta bezpečnost a ochrana, mnoho z nich se snaží získat status uprchlíka, žijí v neustálém strachu z deportace nebo zadržení a nejsou schopny se znovu spojit s rodinnými příslušníky žijícími jinde v Evropě “, uvádí zpráva Protection Beyond Reach Save the Children odhaluje.

Děti, které cestují samy nebo se svými rodinami, mají jedinečné potřeby a musí jim být poskytnuta bezpečnost a ochrana, avšak EU reagovala stále omezenějšími a nebezpečnějšími opatřeními, uvedla organizace Save the Children.

“Je to pět let ode dne, kdy Alan Kurdi přišel o život nedaleko tureckého pobřeží a stal se tragickým symbolem” uprchlické krize “. Evropští lídři byli mezi prvními, kdo řekli: „Už nikdy“, ale od té doby znesnadňují a znesnadňují cesty pro uprchlíky a migranty, “uvedla Anita Bay Bundegaard, ředitelka Save the Children Europe.

“Způsob, jakým Evropa zacházela s nejzranitelnějšími dětmi v hodině jejich nouze, je nepřijatelný.” V daný den od srpna 2019 uvízlo na řeckých ostrovech v průměru 10 000 dětí, 60% z nich je mladších 12 let. I když bylo vynaloženo určité úsilí na přemístění dětí z Řecka, tisíce jich byly opuštěny kvůli neochotě některých evropských zemí přijmout a starat se o nejzranitelnější děti na světě. Děti nadále umírají na prahu EU, zatímco evropští vůdci hledí na druhou stranu, “pokračoval Bay Bundegaard.

Mnoho dětí prchá ze zemí, které čelí pokračujícím nebo zdlouhavým krizím. Po desátém konfliktu v Sýrii polovina z osmi milionů dětí v zemi neznala nic jiného než válku. Konflikt v Afghánistánu – odkud pochází většina dětí bez doprovodu v Evropě – zůstává mezi nejsmrtelnějšími pro děti, které tvoří téměř třetinu všech obětí v zemi.

Mnoho evropských zemí reagovalo na migrační krizi tím, že uzavřelo své hranice, usnadnilo zadržování dětí nebo téměř znemožnilo opětovné sloučení dětí s rodiči – pouze v Řecku bylo v březnu 2020 zadrženo přibližně 331 dětí.

Přejít nahoru