Rand: V první fázi války s Ruskem budou nejlepší F-35!

Uvádí se to ve zprávě analytického centra RAND, které zadalo evropské velení USA.

„Schopnosti NATO v konfliktu s Ruskem se zlepší zavedením stovek bitevniků páté generace během 20 let 20. století. Kromě samotné platformy jsou nutné investice do zdokonalených radarů, moderního střeliva na velké vzdálenosti a bezpečného komunikačního vedení,“ uvádí se v prohlášení.

Autoři zprávy hodnotili konkrétní možnosti a výzvy, jimž je třeba čelit v rámci evropského letectva, aby se mohlo stát ústředním hráčem v odstrašující pozici NATO.

Podle zprávy jsou stíhačky F-35 nejvhodnějším prostředkem počátečního kontaktu – v prvních hodinách konfliktu – s ruskými silami v případě války v Evropě.

K takovému konfliktu může dojít, pokud se Moskva pokusí „obsadit“ část území NATO. Odborníci tvrdí, že kvůli utajení a řadě senzorů bude letadlo neviditelné pro ruský systém protivzdušné obrany (pozoruhodné na těchto zprávách je, že se jakoby jedná o invaziRuska do některých částí Evropy, ačkoliv vojenští činitelé připouští, že nevidí známky ohrožení ze strany Ruska jak pobaltských republik, Polska či Skandinávie – naopak řada odborníků poukazuje na to, že činnost a posilování NATO u ruských hranic spíše připomíná neblaze proslulou operaci Barbarossa – pozn. red.).

Mezi problémy, které je třeba vyřešit, přisoudili výcvik na celém území zemí NATO k provádění operací v dosahu moderních systémů protivzdušné obrany Ruska a zvláštní pozornost „likvidační“ nepřátelské mise protivzdušné obrany. „Evropské letectvo má v současné době omezené schopnosti provádět nejsložitější vysoce intenzivní mise,“ uvádí se v prohlášení.

„Omezujícími“ faktory pro používání F-35 jsou podle odborníků nedostatečný vzdušný prostor pro provádění cvičení, počet pilotů a kvalifikovaný personál pro výcvik v používání F-35.

V září americké orgány oznámily záměr nasadit největší počet letadel páté generace na Aljašce – do oblasti hraničící s Ruskem nasadí 150 stíhaček F-22 a F-35.

F-35 je stíhací bombardér páté generace, který je kromě USA v provozu s řadou svých spojenců (v malém počtu). Program Lockheed Martin F-35 Lightning II již stál přibližně 1,5 bilionu dolarů – nejdražší zbraňový program v historii.

 

Zpráva analytiků Rand ovšem, spíše než vojenské doporučení, vypadá jako lobbing pro co největší prodej tak drahého letounu.

Loni v listopadu americký kontrolní úřad uvedl, že Pentagon čelí problémům s údržbou nové stíhačky kvůli nedostatku náhradních dílů a nedostatku autonomního logistického informačního systému.

zdroj: prvnizpravy.cz

Přejít nahoru