Válka v Jihočínském moři: Filipíny varovaly před brutálními střety Pekingu s námořní milicí + VIDEO

Pan Bacordo oznámil, že na Scarborough Shoal a Spratly Islands bude vysláno více než 240 milicionářů.

Čísla pocházejí od místních rybářů, kteří budou vyškoleni v námořních jednotkách s plánem boje proti agresivnímu čínskému “rybolovu”.

Ministr obrany Delfin Lorenzana oznámil, že na výcvik milic neexistuje vládní rozpočet a neexistuje ani harmonogram jejich nasazení. Píše portál Express.co.uk.

Stalo se tak poté, co v loňském roce rojilo kolem ostrova Thitu, který vlastní Filipíny, nejméně 100 čínských milicí obsazených rybářských člunů.

Chen Xiangmiao, spolupracovník výzkumného pracovníka Národního ústavu pro Jihočínské mořské studie, varoval, že nově ohlášená milice pravděpodobně povede k neoficiálním střetům mezi Čínou a Filipínami.

Řekl: „Mezi Čínou a Vietnamem by konflikty mezi milicemi nebo jinými nevojenskými silami… pravděpodobně vzrostly.“

Collin Koh, výzkumný pracovník ze školy mezinárodních studií S Rajaratnam na singapurské Nanyang Technological University, dodal, že nové plány byly reakcí na agresivní čínskou expanzi.

Dodal: „Čína využívá námořní milice k posílení nároků ve sporných vodách, stejně tak Vietnam, přestože investují do budování svých námořnictev a donucovacích orgánů.

„Může být vhodné považovat námořní milice za součást přístupu„ celého národa “nebo„ celé společnosti “při zajišťování národních námořních zájmů.“

 

Přejít nahoru