Retro: Sedmáci v Trutnově se učili modlit pomuslimsku

Ale teď vážně. Že se islamizace přímo dotýká i naší země, ačkoli jsme zatím příliš mnoho migrantů nepřijali, to nám trutnovská škola jasně dokázala. A že to nejspíš bude souviset s tzv. multikulturní výchovou, resp. Globálně-rozvojovými tématy ve výuce, to asi většina čtenářů rovněž tuší.
Islám ve škole: Takhle vypadá hodina dějepisu v Trutnově!
Je ovšem potřeba se ještě zamyslet nad tímto jevem z jiného úhlu. Nemyslím si, že samotná výuka o islámu tohoto typu musí být obecně špatná, všechno záleží na objektivitě a vyváženosti. Takže…, mnohem víc by mě zajímalo, když paní učitelka dávala dětem zkoušet burky, nikáby a podobně, jakým způsobem to pojala. Vykládala to „angažovaně“, ve stylu „krásné Šeherezády v nikábu“, viz jeden pořad pro děti o „skvostech“ Saudské Arábie? Nebo, což bohužel nepředpokládám, jim táž paní učitelka vysvětlila, jak je to s nerovností mužů a žen v islámu, třeba že manželovi stačí k rozvodu třikrát manželce říct – „Zapuzuji tě“, přičemž manželka, když se chce rozvést, to má bez souhlasu manžela podle islámského práva velmi velmi složité a jde to jen za určitých podmínek, zatímco manžel může svou ženu „zapudit“, kdy se mu namane? Jakou zkušenost si děti z této hodiny dějepisu odnesly? Že burka je „úžasná“, protože je to „něco nového a exotického“, nebo že v tom těm ženám musí být velmi nepříjemně? Nebo, kolik jich islám v tomto podání okouzlil, kolik znechutil a kolika to bylo šumafuk?
To byl jeden úhel pohledu. A teď z jiného konce: když už se tohle na různých školách zavádí, tak mi nedá se nezamyslet, zdali se stejného privilegia jako islámu dostává i ostatním menšinovým náboženstvím. Učí se tam třeba, jak se modlí buddhisté, hinduisté, taoisté, šintoisté, judaisté, jezídové či zoroastriáni? Pokud se totiž vůbec máme bavit o „multikulturalizmu“ či „multikulturní výchově“, a nikoli o „islamizaci“, muselo by se všem náboženstvím měřit stejně. A co třeba náboženství Keltů či starých Germánů, kteří na našem území žili před námi? A kolik se toho učí o původním českém/slovanském náboženství, o Perunovi a spol.? A naučí dnešní škola děti ateistů třeba Otčenáš?
Problém tedy není ani tak v tom, že se učí o tom, co je to burka, nikáb a jak se modlí muslimové. Problém je v tom, jestli se o těchto otázkách učí objektivně, nebo jestli se vyzdvihuje ta „úžasnost“ a „exotičnost“, a naopak se příliš nemluví o negativních vlastnostech islámu, a také v tom, jestli se islám neprivileguje na úkor ostatních náboženství.
A zatím jsem v médiích narazil jen na to, že se až příliš mnoho a příliš „narůžovo“ učí o islámu, že se ne jen v Trutnově dávají dětem zkoušet nikáby, ale už jsem se nedočetl, že by se podobně děti oblékaly do indického sárí nebo si nasazovaly židovskou jarmulku, stejně jako každou chvíli čtu, že v nějaké evropské škole kvůli muslimským žákům přestávají k obědu podávat vepřové, ale nenarazil jsem na zprávu, že by stejnou vstřícnost někde dělali třeba kvůli žákům židovským, příp. že by dejme tomu přestali podávat i hovězí kvůli hinduistům… nebo rovnou najeli na přísně vegetariánskou stravu, neboť jsou tu i rodiny, kterým jejich víra zapovídá jakékoli maso a živočišné potraviny, např. hnutí Hare Kršna.
A je velká škoda, že se právě tyto otázky neřeší a všechno se to „zakousne“ na problému, že se někde školákům předvede, jak se modlí muslimové. Ale na druhou stranu…, není se co divit, když se s tím přichází zrovna v téhle době, kdy Evropa zažívá masovou migraci lidí převážně muslimského vyznání a kdy je tímto společnost čím dál víc rozdělena. Pak už nejde o výuku, ale do jisté míry o provokaci ve stylu červeného hadru na býka.

Autor: Adam Mikulášek – Mám bakalářské vzdělání v oboru informatiky, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat modernizační změny v této straně.

zdroj: rukojmi.cz

Přejít nahoru