Human Rights Watch tvrdí, že Kypr nelegálně tlačí lodě migrantů zpět na moře, aniž by jim dali příležitost podat žádost o azyl

Kyperské síly pobřežní stráže souhrnně odsunuly, opustily, vykázaly nebo vrátily více než 200 migrantů, uprchlíků a žadatelů o azyl přicházejících z Libanonu během prvního týdne v září 2020, aniž by jim dali příležitost podat žádost o azyl, zveřejnila zpráva organizace Human Rights Watch řekla v středu. Píše portál Cyprus Mail.

Zainteresovaní lidé uvedli, že jsou ohroženi pobřežními strážemi řeckých i tureckých Kypřanů, a tvrdili, že plavidla pobřežní stráže řeckých Kypřanů je obíhala vysokou rychlostí, zaplavovala jejich čluny a alespoň v jednom případě je opustila na moři bez paliva a jídla.

Rovněž uvedli, že jejich žádosti o azyl byly ignorovány a že v některých případech je řecká kyperská námořní policie porazila.

„Libanonští státní příslušníci se nyní připojují k syrským uprchlíkům na lodích, aby uprchli z Libanonu a hledali azyl v EU, a to kvůli závažnosti krize, které tato země čelí,“ řekl Bill Frelick, ředitel pro práva uprchlíků a migrantů v Human Rights Watch.

“Kypr by měl své žádosti o ochranu posoudit plně a spravedlivě a zacházet s nimi bezpečně a důstojně, místo aby nerespektoval povinnosti záchranných člunů v nouzi a neúčastnit se hromadného vyhoštění.”

Zpráva se zabývala rozhovorem Human Rights Watch s 15 libanonskými a syrskými státními příslušníky, kteří opustili Libanon a vstoupili nebo se pokusili o vstup na Kypr nebo do jeho teritoriálních vod na jedné ze sedmi lodí mezi 29. srpnem a 7. zářím.

Mírové síly OSN v Libanonu je zachránili 14. září poté, co na moři zemřelo nebo bylo ztraceno nejméně 13 lidí.

Přejít nahoru