Portugalsko se snaží být lídrem na úrovni EU, pokud jde o uprchlíky a migranty. EU ponúka 10 000 EUR za každou přijatou “dospělou” osobu

Její tvrdý prodej však nepřesvědčí mnohé v rozděleném bloku, který je rozdělen mezi země na pobřeží Středozemního moře, kde často přistávají uprchlíci, bohatší severní státy, kde se mnozí doufají usadit – stejně jako notoricky truculující východní národy.

Obzvláště kontroverzní je příslib EU zavázat každý stát k hostování některých uprchlíků – země by získala 10 000 EUR za každou přijatou dospělou osobu. Polsko a Maďarsko tento typ povinných návrhů již dlouho odmítají.

Průzkum SGI, který zahrnuje jak legální migranty, tak i uprchlíky, ukazuje, že nejpříjemnějším národem v Evropě je Portugalsko, které má politiky, které „účinně“ podporují integraci migrantů do společnosti a vydělávají jí devět z možných deseti bodů.

„Portugalsko se snaží být lídrem na úrovni EU, pokud jde o uprchlíky a migranty, a zasazuje se o liberální postavení. Důsledně projevuje ochotu přijímat uprchlíky,“ píše a zdůrazňuje, jak Portugalsko navzdory své velikosti zaujalo šestý nejvyšší počet uprchlíků v rámci programu EU pro znovuusídlování. Píše portál EUobserver.

To ostře kontrastuje s Polskem pod notoricky známou antiimigrantskou stranou Právo a spravedlnost PiS, která je v žebříčku SGI mezi 41 národy z hlediska její integrace poslední, se ziskem pouhých tří bodů z možných deseti.

Přejít nahoru