Takhle to začalo. Článek z roku 1997 ohledne migrace

Avšak diplomaté naznačují, že jednání o návrzích mohou být dlouhá a tvrdá, pokud se Komise pokusí dosáhnout příliš mnoho.

Očekává se, že komisařka pro spravedlnost a vnitřní věci Anita Gradin vyzve k přijetí rozsáhlých pravidel Unie pro přijímání dočasných uprchlíků z krizových regionů.

“Cílem je vytvořit model, který by členským státům EU umožnil snadněji se vyrovnat s jakýmkoli hromadným přílivem uprchlíků v budoucnosti,” řekl nedávno Gradin europoslancům.

Ale zatímco tento krok vítají nevládní aktivisté, poslanci a Vysoká komise OSN pro uprchlíky (UNHCR), je nepravděpodobné, že by členské státy přijaly pokyny, které by mohly být považovány za příliš rigidní.

Myšlenka, že by všechny země měly poskytnout dočasným uprchlíkům stejnou úroveň bydlení, vzdělání a zdravotní péče, se přidává k pravidlům, která již stanovila Ženevská úmluva o uprchlících.

„Jakýkoli druh harmonizace v oblasti azylu bychom uvítali, pokud by byla zachována minimální úroveň záruk v souladu s mezinárodním právem,“ uvedl mluvčí UNHCR.

Tento názor zopakoval britský socialistický europoslanec Glyn Ford. “Zdá se mi mimořádně rozumné, že máme situaci, kdy EU reaguje jedním hlasem,” řekl.

Přestože je pravděpodobné, že si Gradinovy ​​plány získají podporu ze skandinávských zemí, velké hráče jako Francie, Německo a Spojené království mohou být mnohem přesvědčivější. “Není to tak, že skeptické státy jsou méně ochotné pomoci,” řekl jeden diplomat. „Je to jen tím, že chtějí být velkorysí na dobrovolnějším základě.“ Většina vlád EU nicméně souhlasí s tím, že je třeba něco udělat. Vypuknutí války v bývalé Jugoslávii rozpoutalo záplavu uprchlíků v takovém rozsahu, s jakým se Unie dosud nesetkala, což mělo za následek zmatenou a nevyváženou reakci členských států, kterou humanitární organizace ostře kritizovaly.

Gradin doufá, že zajistí, aby byla EU v budoucnu lépe připravena. Přestože se zdá, že Komise věří, že by tyto přípravy měly mít podobu společné akce, která by byla po dohodě pro členské státy závazná, někteří diplomaté tvrdí, že by mohlo být vhodnější nezávazné doporučení nebo usnesení.

zdroj: politico

Přejít nahoru