Vysoký komisař UNHCR pro ochranu:”Krize COVID-19 zdůrazňuje potřebu solidarity a začlenění uprchlíků.”

Zatímco pandemie COVID-19 „hluboce otestovala“ celosvětový závazek k ochraně uprchlíků a násilně vysídlených osob, ukázala také hodnotu začlenění uprchlíků do národních reakcí a bezpečnostních sítí ve prospěch všech, pomocná vysoká komisařka UNHCR pro ochranu Gillian Triggsová řekla.

Mnoho vlád po celém světě uzavřelo své hranice a omezilo přístup k azylu v reakci na šíření koronaviru, ale Agentura OSN pro uprchlíky má jasno v tom, že je možné jak chránit před pandemií, tak zajistit přístup ke spravedlivým a rychlým azylovým procesům, Triggsová řekla  na výročním zasedání výkonného výboru UNHCR v Ženevě.

“Pandemie nám ukázala důležitost společné práce, sdílené odpovědnosti a potřeby zajistit, aby zdravotnické a jiné sociální služby vyhovovaly potřebám nás všech, nejen několika,” řekl Triggs. “Virus nerozlišuje mezi právním statusem nebo národností. Přístup ke zdravotnickým službám nezávisí na občanství a vízových podmínkách. “

Tyto hodnoty začlenění a solidarity s uprchlíky a násilně vysídlenými osobami byly zakotveny v Globálním paktu o uprchlících, na kterém se dohodlo 181 vlád v roce 2018. Do konkrétních opatření se promítlo v prosinci loňského roku na Globálním fóru pro uprchlíky v Ženevě, kde státy, civilní společnost, nevládní organizace, uprchlíci, podniky a další zúčastněné strany se spojily a učinily 1400 závazků, aby uskutečnily vizi paktu v realitu.

“Jen o několik týdnů později … pandemie COVID-19 měla důkladně otestovat ducha a optimismus vybudovaný na platformách Compact a Forum,” řekla Triggsová.

Přejít nahoru