Rakouský kancléř Kurz varuje Turecko

Rakousko systematicky vystupuje proti tureckým snahám o novoosmanskou říši vně i uvnitř Evropy. Jako jedni z mála evropských politiků se rakouský kancléř a ministři zahraničí i vnitra odvážili kritizovat tureckou politiku vměšování se do vnitřních záležitostí států EU, kde žije početná turecká menšina. Dokonce sáhli k praktickým krokům, jako je vyšetřování aktivit turecké tajné služby MIT na svém území. Stalo se tak v souvislosti s jarními kravály ve vídeňské čtvrti Favoriten, kde turečtí nacionalisté, zvaní Šedí vlci, napadli kurdskou demonstraci proti policejnímu násilí na Kurdech v Turecku. Úřadům se také sám vydal turecký agent, který měl za úkol zlikvidovat kurdskou poslankyni rakouského parlamentu Berivan Aslan, a to z pověření tureckých tajných služeb.
Vztahy Rakouska a Turecka jsou tedy již delší dobu značně napjaté. Rakousko si to ovšem může dovolit, jakožto neutrální země není členem NATO. Nemusí se tedy snažit „o udržení Turecka v NATO“, jak zní posvátná mantra německého předsednictví EU. Rakousko výrazně pomohlo Řecku už na jaře, v době zvládání náporu migrantů, které Turecko vyslalo k řeckým hranicím. Poslalo přímo na hranice EU své policisty a speciální zásahovou jednotku Cobra.

Turecko před několika dny znovu vyslalo vrtnou loď Oruc Reis doprovázenou válečnou fregatou do vod poblíž řeckého ostrova Kastelorizo. A to navzdory hrozbě sankcí, kterou EU na posledním summitu nerada zahrnula do svých plánů právě na výslovný nátlak Řecka, Kypru a Rakouska. Nyní je to právě rakouský kancléř, kdo se dovolává slíbených sankcí. Kurz řekl pro web Oe24: „Pokud bude mezinárodní právo nadále porušováno, existuje riziko sankcí EU,“ zdůraznil v úterý Kurz s ohledem na nejnovější rezoluce summitu EU.

Tato událost – vyslání vrtné lodi – prý ukazuje, že „Turecko za prezidenta Erdogana reaguje pouze na tlak ze strany EU a hodnotí jakékoli jiné chování jako známku slabosti,“ uvedl Kurz. Otevření pláže Varosha na Kypru je také jasným porušením dohody o příměří zprostředkované OSN, pouze vyvolává další nedůvěru a podkopává úsilí o nalezení mírového řešení pro Kypr.“, řekl Kurz.

Sebastian Kurz také znovu vyzval k přerušení přístupových jednání s Tureckem do EU. „Turecko se po léta stále více vzdaluje evropským hodnotám, což jasně ukazuje nejnovější zpráva o pokroku vypracovaná Evropskou komisí.“, řekl rakouský kancléř.

Ano, Turecko se vzdaluje mílovými kroky. V době války v Náhorním Karabachu opět zesílilo zatýkání domácích politických odpůrců. O tom, že v agresi Ázerbajdžánu vůči arménské enklávě má prsty Turecko, snad nepochybuje nikdo. Erdogan nikdy neuznal genocidu Arménů a hodlá v ní pokračovat. Ázerbajdžánskou agresi vedou turečtí důstojníci a bojují v ní syrští džihádisté z Tureckem okupovaných území.

Otázka je, zda bude mít Kurz dost energie a podpory ostatních členských států EU, respektive jejich premiérů, aby donutil evropský moloch k sankcím skutečně přikročit. Zejména přes značný odpor nejen Německa, které bude chtít Řecko a Kypr doslova „ujednat k smrti“, ale i přes deklarovaný odpor Maďarska. Neboť Viktor Orbán se netají se sympatiemi vůči Erdoganovi a jeho svazku turkických národů, ke kterým se přes předky Maďarů – Huny – maďarský premiér Orbán otevřeně přihlásil otevřením pobočky Turkické rady v Budapešti. My si můžeme být jisti, že náš premiér hlas proti tureckým agresím nepozvedne. Zahraniční politika České republiky je pevně v rukách Německa.

zdroj: nwoo.org

Přejít nahoru