Co Čína plánuje? Znepokojující satelitní snímky odhalují obrovské vojenské pohyby + VIDEO

Jihočínské moře, jehož Čína se hlásí k 90% svrchovanosti, je považováno za potenciální hlavní bod vzplanutí se Západem, kde Peking opevnil řadu ostrovů. Zprávu zveřejněnou na webu Centra pro strategická a mezinárodní studia napsali Matthew Funaiole, vedoucí pracovník v čínském energetickém projektu think tanku, a Joseph Bermudez Jr., vedoucí pracovník pro analýzu snímků.

Dvojice založila své závěry na sérii satelitních snímků, které ukazují první z nových čínských přistávacích lodí vrtulníků typu 075 (LHD), které se vydávají na námořní zkoušky v moři.

Obojživelné útočné plavidlo opustilo loděnici Hudong – Zhonghua počátkem října a zůstalo v oblasti Šanghaje téměř tři týdny, než se plavilo na jih.

Přesun Typu 075 screenshot Getty Images

Obrázek ukazuje typ 075 ve vodách poblíž Wuchuan 3. listopadu a kotvící na námořní základně Yulin 12. listopadu.

Následné snímky ze dne 17. listopadu naznačují, že se k ní přidala podpůrná skupina nejméně pěti plavidel. Píše portál Express.co.uk.

Bermudez a Funaiole napsali: „Kritickou součástí probíhající čínské vojenské modernizace je posilování schopností námořnictva Lidové osvobozenecké armády (PLAN), zejména těch, které mohou být využity k projektování moci nebo povolány v případě nepředvídané události v blízkých mořích Číny. Na této frontě typ 075 výrazně zvyšuje schopnost Číny přepravovat, přistávat a podporovat pozemní síly působící mimo čínskou pevninu. “

Přejít nahoru