Co veřejnosti nechtěně ukázala televize? Rodina bere na dávkách 40 tisíc měsíčně

Sedm dětí a dva silné kuřáky k tomu jistě není jednoduché uživit. Irenu a Radka peníze až tak moc nepálí. Díky štědrému sociálnímu systému rodina pobírá bezmála 40 tisíc měsíčně! „My jsme na těch dávkách závislí. Chodí dohromady tři,“ vypočítává hlava rodiny s tím, že kromě dávek na děti dostávají i příspěvek na bydlení. Dohromady tedy již zmíněných 38 500,- Kč.

Otec sedmi dětí na obrazovce slíbil, že začne pracovat, ale ani dva měsíce po natáčení se nic nezměnilo. Proč? Odpověď podává jeho manželka Irena: „Práce by tu byla, ale než abych ho poslala pracovat za osm tisíc měsíčně, to ať je radši doma.“ Paní ví o čem mluví, sama je již devatenáct let na mateřské dovolené. Nepracuje ani nejstarší dcera, nevyučená šestnáctiletá Radka.

Co tedy umožňuje náš „sociální systém“ čerpat takovéto devítičlenné rodině?

Rodičovský příspěvek (nárok na něj má rodič při celodenní osobní řádné péči o dítě do věku 4 let) je 3800 Kč.

Příspěvek na bydlení (nárok na něj mají domácnosti s nízkým příjmem, které nezvládají platit náklady na bydlení; řídí se normativními náklady a požádat si o něj může kdokoli, kdo má problémy s placením bydlení a žije ve vlastním nebo pronajatém obydlí).

Sociálně slabé rodiny navíc mohou získat i doplatek na bydlení. V tomto konkrétním případě může jít dle kvalifikovaných odhadů o 7000 – 9000 korun.

Přídavky na děti (závisí na příjmu rodiny a věku dětí, pohybují se od 500 Kč do 700 Kč na jedno dítě). Na sedm dětí dostanou 4340 Kč.

Příspěvek na živobytí (peníze z tzv. systému hmotné nouze, stejně jako doplatek na bydlení). Neurčují je tabulky, ale řídí se skutečnou situací rodiny. V tomto případě 10 000 – 15 000 Kč (odhad).

Více info na pravyprostor.cz

Přejít nahoru