carVertical odhalilo auta s nejčastěji stočenými kilometry

Proč je důležité před koupí auta zkontrolovat počet najetých kilometrů?

 

Počítadlo kilometrů ukazuje, kolik mil nebo kilometrů konkrétní vozidlo celkově ujelo. Počítadlo kilometrů odráží stav a opotřebení každého automobilu. Najeté kilometry jsou často stočené, což vede k nepředvídatelným provozním nákladům. Automobil se proto hned od začátku může stát nepředvídatelnou finanční katastrofou. Údržba vozidla, které má stočených 100 000 mil nebo kilometrů, může být nepředvídatelná a velmi nákladná. Zároveň to bude nevýhodné pro jeho další prodej v budoucnosti.

 

Metodologie výzkumu

 

Společnost carVertical, která pomocí VIN kontroluje historii automobilů, provedla výzkum s cílem zjistit, která auta mají nejčastěji stočené kilometry. Údaje byly shromážděny z vlastní rozsáhlé databáze společnosti carVertical. Seznam ukázal konkrétní procento automobilů se stočenými kilometry podle modelu – na základě všech analyzovaných modelů automobilů.

 

Za posledních 12 měsíců (říjen 2019 až říjen 2020) bylo analyzováno více než půl milionu údajů. Společnost carVertical shromažďovala údaje z různých trhů po celém světě včetně: Polska, Rumunska, Maďarska, Francie, Slovinska, Slovenska, České republiky, Lotyšska, Bulharska, Ukrajiny, Srbska, Německa, Chorvatska, Ruska a Spojených států amerických.

TOP 15 automobilů s nejčastěji stočenými kilometry

Zde je seznam modelů automobilů, které mají nejčastěji stočené kilometry. Kupující by si měli ojeté vozidlo ještě před uskutečněním transakce zkontrolovat online, aby zjistili reálný počet ujetých kilometrů.

Následující výsledky ukazují, že nejčastěji se stáčejí kilometry na německých vozidlech. Další zajímavou skutečností je segmentace automobilů. Automobily prémiového segmentu mají mnohem častěji stočené kilometry než vozy nižší třídy. Bezohlední prodejci nejčastěji stáčejí kilometry na luxusních automobilech BMW řady 7 a X5. Kupující se tak mohou setkat s velkými finančními problémy, pokud má koupené auto podvodně stočené kilometry.

Porovnání modelů aut s nejvíc stočenými kilometry dle roku výroby

Věk automobilu je jedním z klíčových faktorů v počtu ujetých kilometrů. Starší auta mají častěji stočené kilometry. Studie odhalila, že stočené prémiové vozy jsou obvykle starší než stočené vozy nižší třídy.

Údaje nám ukazují, že starší auta prémiové třídy mají častěji stočené najeté kilometry. Nejoblíbenější modely BMW mají stočené kilometry, když mají 10 až 15 let. Vozidla Mercedes-Benz třídy E se obvykle vyznačují stočením najetých kilometrů u ročníků 2002-2004. Pro podvodné prodejce automobilů je to častá volba.

 

Vozy nižší třídy jsou většinou novější. Údaje o modelech Volkswagen Passat, Škoda Superb a Škoda Octavia ukazují, že tyto automobily jsou nejčastěji stáčeny během jejich prvního desetiletí na cestách.

Srovnání modelů automobilů, které mají stočené kilometry, podle typu paliva

 

Dieselové vozy jsou navrženy na překonávání velkých vzdáleností, což vede k častějšímu stáčení kilometrů. Běžně se setkáváme s dovezenými vozidly ze západoevropských zemí, které mají najeto více než 300 000 mil/km. Po stočení počítadla kilometrů se může hodnota těchto automobilů podvodně zvýšit.

Údaje ukazují, že vozidla se stočenými kilometry podle typu paliva odrážejí konkrétní výběr automobilů ve střední a východní Evropě. Řidiči v západních zemích prodávají vozy s vysokým počtem ujetých kilometrů a nákladnou údržbou. Tyto vozy s falešnými údaji počítadla kilometrů obvykle končí v zemích východní Evropy.

 

Některá auta, například Audi A6, Volkswagen Touareg a Mercedes-Benz třídy E, jsou téměř všechny typu diesel. Stočených benzínových variant je jen pár procent. Velká propast mezi vozy s těmito druhy paliva znamená, že existuje menší riziko koupi automobilu s benzínovým motorem a stočenými kilometry.

Srovnání modelů automobilů, které mají stočené kilometry, dle zemí

 

Nejčastěji lze podvody s počtem ujetých kilometrů zaznamenat ve střední a východní Evropě. Méně časté je stáčení kilometrů v západních zemích.

Nejčastěji se se stočenými kilometry můžeme setkat na trzích s ojetými automobily dovezenými ze západní Evropy. Každý desátý automobil v Rumunsku a Lotyšsku má pravděpodobně stočené kilometry.

Závěr

Podvody se stáčením kilometrů každoročně předražují statisíce vozidel a tím ovlivňují automobilový trh. Z toho vyplývá, že kupující ojetých vozidel jsou podvedeni a za své vozidlo utratí hodně peněz, které často končí na černém trhu.

Přejít nahoru