V centre Viedne neznámy útočník spustil streľbu, druhý odpálil nálož, počet obetí stúpol na tri. Ľudia sa utekali skryť do pivnice blízkeho baru, v meste je panika, útočníkov pribúda. „Ohavný teroristický útok,“ vyhlásil Sebastian Kurz

Jeden páchateľ pondelňajšej streľby pri synagóge v centre Viedne prišiel zrejme o život a jedného zadržala.

Svedkovia streľby pre portál OE24 uviedli, že padlo „najmenej 50 výstrelov“. Útočník údajne strieľal z automatickej zbrane podobnej kalašnikovu.

Videozábery zverejnené televíziou portálu OE24 zachytávajú najmenej jedného zraneného, ktorý krvácajúci ležal na zemi pred miestnym podnikom na námestí Schwedenplatz – pravdepodobne išlo o policajta.

Portál OE 24 neskôr uviedol, že útočníkov môže byť až desať a niektorí z nich sa stále pohybujú v uliciach mesta. Situácia bola veľmi neprehľadná a ľudia utekali v panike ulicami mesta.

Podľa denníka Kurier sa objavili správy, podľa ktorých prišlo o život až sedem ľudí vrátane policajta a štyri ďalšie osoby sú ťažko zranené. Viacero mŕtvych a zranených potvrdil aj Nehammer.

Podľa nepotvrdených správ malo v siedmom viedenskom obvode dôjsť k rukojemníckej dráme a ďalšie výstrely padli aj v štvrti Leopoldstadt.

Viedenská polícia na Twitteri vyzvala ľudí, aby na sociálnych sieťach nezverejňovali v súvislosti so streľbou nijaké fotografie ani videá s tým, že takéto konanie ohrozuje zásahové jednotky, ako aj civilné obyvateľstvo. Osoby, ktoré majú k dispozíciu dokumentáciu z útoku, ju majú nahrať na príslušný link polície.

Viedenská polícia na Twitteri tiež vyzvala ľudí, aby sa vyhýbali centru mesta aj prostriedkom verejnej dopravy.

 

Teroristický útok vo Viedni mal islamistický motív, uviedol minister vnútra
Pondelňajší teroristický útok v centre Viedne mal islamistický motív, uviedol v utorok ráno rakúsky minister vnútra Karl Nehammer.

 

Usmrtený páchateľ bol stúpencom IS, uviedol rakúsky minister vnútra
Usmrtený páchateľ pondelňajšieho útoku vo Viedni bol stúpencom teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Oznámil to v utorok ráno rakúsky minister vnútra Karl Nehammer. Počet obetí streľby medzitým stúpol na tri. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Nehammera spáchal útok v centre Viedne najmenej jeden islamský terorista.

„Nemôžeme nateraz vylúčiť, že existujú aj ďalší páchatelia,“ uviedol Nehammer.

Polícia podľa agentúry DPA informovala, že pri útoku zahynuli traja okoloidúci – dvaja muži a žena.

Vo Viedni je momentálne nasadených približne 1000 policajtov. Úrady varovali, aby sa ľudia vyhýbali centru mesta.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz povedal, že útočníci boli ozbrojení automatickými zbraňami.

Polícia uviedla, že sa strieľalo celkovo na šiestich miestach – Salzgries, Schwedenplatz, Graben, Fleischmarkt, Bauernmarkt a Morzinplatz. Neoverený záznam zverejnený na sociálnych sieťach zachytával strelcov kráčajúcich po uliciach a náhodne strieľajúcich do ľudí.

Americká spoločnosť SITE Intelligence Group, monitorujúca aktivity džihádistov na internete, na svojej webstránke citovala vyjadrenie džihádistu k pondelňajším útokom vo Viedni. Tie sú podľa slov islamistu „súčasťou zúčtovania“ za účasť Rakúska v medzinárodnej koalícii bojujúcej proti Islamskému štátu (IS) a vedenej Spojenými štátmi. Informovala o tom v noci na utorok agentúra APA.

 

Po teroristickom útoku vo Viedni zomrela druhá obeť
Už druhá obeť podľahla zraneniam po teroristickom útoku v pondelok večer v centre rakúskej metropoly Viedeň. Zahynul aj útočník, ktorého smrteľne postrelila polícia. Starosta Viedne Michael Ludwig to uviedol pre verejnoprávnu stanicu ORF.

„Po tomto strašnom zločine… podľahla zraneniam druhá žena,“ povedal Ludwig, ktorého citovali tlačové agentúry AFP a DPA.

Žena sa náhodou nachádzala na mieste útoku, zomrela v nemocnici.

Útočník, ktorého polícia zneškodnila, pravdepodobne nemal na sebe pás s výbušninami, ale skôr napodobeninu takéhoto pásu. Starosta dodal, že sa to ešte prešetruje.

Najmenej jeden podozrivý z pondelkového teroristického útoku vo Viedni je stále na úteku. Oznámil to rakúsky minister vnútra Karl Nehammer.

Nehammer dodal, že ďalšia tlačová konferencia, na ktorej poskytne aktuálne správy, sa bude konať o 06.00 h SEČ.

Strelci spustili v pondelok okolo 20.00 h SEČ paľbu na ľudí, ktorí si užívali vo viedenských kaviarňach a reštauráciách poslednú noc pred začatím lockdownu, zameraného na zastavenie šírenia koronavírusu. Podľa úradov išlo o dobre pripravený teroristický útok a páchatelia mali útočné pušky.

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen ostro teroristický útok odsúdil. „Našu slobodu a demokraciu budeme spoločne a odhodlane brániť všetkými nutnými prostriedkami,“ napísal na Twitteri. „Myslím na obete, zranených a ich rodiny a súcitím s nimi. Všetci sme hlboko zarmútení,“ dodal.

Van der Bellen sa poďakoval ostatným hlavám štátov a vlád za ich podporu.

Tú mu vyjadrili lídri Európskej únie, Francúzska, Talianska, Nemecka, Grécka, Británie, Česka, ako aj predstavitelia Slovenska, Austrálie, OSN či Ruska.

Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil teroristický útok vo Viedni a vyjadril sústrasť rodinám obetí.

 

Najmenej 1 podozrivý z teroristického činu vo Viedni je stále na úteku
Najmenej jeden podozrivý z pondelkového teroristického útoku vo Viedni je stále na úteku. Oznámil to rakúsky minister vnútra Karl Nehammer a dodal, že mŕtvych je niekoľko. Informácie priniesli v utorok v skorých hodinách tlačové agentúry DPA a AP.

„Toto je najťažší deň, aký Rakúsko v posledných rokoch zažilo,“ povedal minister a vyzval ľudí, aby sa zdržiavali vo vnútri domov a mimo centra Viedne. Takisto potvrdil, že mŕtvy je aj jeden ťažko ozbrojený útočník.

 

01:00 Viac ako 1000 ľudí uviazlo vo Viedenskom dome opery.

 

00:50 Jedného z teroristov polícia zneškodnila v blízkosti kostola. Na tele mal samovražednú vestu. Asi 2-3 útočníci sú stále na úteku.

00:40 Objavili sa fotografie zo zadržania niekoľkých podozrivých útočníkov

00:20 Česká polícia informovala, že v súvislosti s útokom vo Viedni prijala preventívne opatrenia na hraničných prechodoch s Rakúskom. Polícia vykonáva náhodné kontroly vozidiel a cestujúcich.

 

00:17 Kurz vyhlásil, že útok bol dôkladne pripravený a teroristi dobre ozbrojení.

Keďže viacerí útočníci sú ešte stále na úteku, Rakúšanom odkazuje, aby boli aj nasledujúci deň opatrní a nevychádzali zbytočne von zo svojich domovov, vyhýbali sa verejnej doprave či verejným priestranstvám.

 

00:15 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz odsúdil pondelňajšiu streľbu vo viedenských uliciach ako „ohavný teroristický útok“.

„Naša polícia rozhodne zakročí voči páchateľom tohto strašného teroristický útoku. Som rád, že polícia už jedného páchateľa zneškodnila. Nikdy sa nedáme zastrašiť terorizmom a proti týmto útokom budeme rozhodne bojovať všetkými prostriedkami,“ povedal Kurz pre APA.

„Celá krajina je v myšlienkach s obeťami, zranenými a ich rodinnými príslušníkmi, ktorým vyjadrujem hlbokú sústrasť,“ povedal Kurz.

„Práve teraz zažívame v našej republike ťažké hodiny. Chcel by som sa poďakovať všetkým zásahovým jednotkám, ktoré najmä dnes riskujú svoje životy, aby nás ochránili,“ dodal.

Ochranu uzavretých objektov prevezme armáda, priblížil Kurz s tým, že takýmto spôsobom sa zaistí, aby sa polícia mohla sústrediť výlučne na boj proti terorizmu.

Útok vo Viedni „hlboko zasiahol“ aj rakúskeho prezidenta Alexandra van der Bellena. Na Twitteri vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí. „Našu slobodu a demokraciu budeme brániť spoločne všetkými prostriedkami,“ zdôraznil.

 

23:55 Minister zahraničia Ivan Korčok vyjadril solidaritu s Rakúskom po útoku vo Viedni.

„Sme šokovaní zo záberov z teroristického útoku vo Viedni. V týchto ťažkých chvíľach sme v mysliach a srdciach s občanmi Rakúska. Cítime hlbokú ľútosť nad obeťami, naša solidarita patrí všetkým, ktorí stratili svojich milovaných. Slovensko stojí po boku Rakúska,“ napísal na Twitteri.

Na Facebooku uviedol, že „toto sú činy, ktoré nás nesmú nechať ľahostajnými. Voči zbabelcom, ktorí vraždia, sme zraniteľní, ale nie sme bezbranní,“ dodal.

 

23:30 Minister vnútra Roman Mikulec na sociálnej sieti píše, že sa podnikli všetky potrebné kroky na zaistenie bezpečnosti slovenských občanov.

23:20 Objavili sa informácie, že útočníci útočili na viacerých miestach naraz. Viacerí sú na úteku.

 

22:30 Bezpečnostný analytik Radovan Bránik v súvislosti s útokom na sociálnej sieti vyzýva Slovákov:

„Ak ste práve vo Viedni a máte sa kde ukryť, nevychádzajte prosím do rána von. Držte sa v bytoch a domoch aj za cenu, že nevyvenčíte psa.

Strelec zaútočil v blízkosti synagógy na stanici metra Schwedenplatz a obete ešte nie sú zrátané. Ďalší sa údajne odpálil bombou a na mieste je zmätok. Zrejme ide o viacúrovňový útok a pribúda počet strelcov. Situácia je neprehľadná.

Páchateľ je na úteku a zatiaľ nie je známe, či mal komplicov. Polícia bude do rána vykonávať rozsiahle protipatrenia a pokúsi sa páchateľa zneškodniť.“

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru