V Belgii začíná soudní proces s policistou po smrti Kurdského batolete

V případě Mawdy Shawriho začalo 23. listopadu v belgickém Monsu soud se třemi muži. Belgický policista je obviněn z nedobrovolného zabití a dva iráčtí Kurdové, z nichž jeden řídil dodávku, ve které zemřel Mawda Shawri, jsou obviněni z pašování lidí.

48letý policista dosud nebyl u soudu jmenován. Podle tiskové agentury Agence France Presse (AFP) je otcem dvou dětí a má osmileté zkušenosti s policií.

Krátce poté, co soud v pondělí začal, byl pozastaven kvůli problémům s překladem a poté byl podle AFP obnoven.

Policista, jehož střela nakonec zabila Mawdu, uvedl, že ve snaze zastavit dodávku mířil na levou pneumatiku dodávky, ve které dítě cestovalo. Ale vzhledem k rychlosti, kterou obě vozidla cestovaly, auto „prudce zabočilo a kulka zabloudila“, uvedl policista ve prohlášeních během vyšetřování.

Byl zřízen profil na Twitteru s názvem „Justice 4 Mawda“ a aktivisté a skupiny pro lidská práva pověsili batolata na pračky před soudní síní a v několika belgických městech, aby protestovali proti tomu, co označují jako „kriminalizaci“ nelegální migrace.

Připnutý na vrchol zdroje Justice 4 Mawda Twitter je osmistránkové vlákno, které začíná vyprávěním o tom, co se stalo Mawdě Shawri: „V noci ze 16. na 17. května 2018 byla zastřelena dvouletá dívka Mawda policistou na dálnici poblíž Mons. V mikrobusu prchala před domácím násilím se svou kurdskou rodinou. Do bezpečné země. K lepšímu životu. ”

Jak tweet vysvětluje, Mawda byla zastřelena v květnu 2018. Byla spolu se svými rodiči jedním z asi 30 migrantů v minibusu, který projížděl Belgií směrem k Francii, pobřeží a Velké Británii. Píše portál Infomigrants.

Podle agentury Associated Press (AP) belgická policie vyšetřovala „podezřelou dodávku, která si razila cestu přes Belgii“, a tak pronásledovali, když se řidič „snažil jim vyhnout“.

Mawda seděla těsně za řidičem se svými rodiči a střela vystřelená policistou ji nakonec zasáhla do hlavy. Cestou do nemocnice zemřela v sanitce. Když si policista uvědomil, co se stalo, jeho právník ho popsal jako „zničeného“ a nebyl zadržen.

Řidič dodávky se nakonec dostal do Velké Británie a byl vydán z Velké Británie v dubnu 2019. Muž obviněný z pašování migrantů byl vydán z Nizozemska na podzim 2019, aby čelil stopě v Belgii.

Řidič i pašerák lidí jsou také iráckými Kurdy a podle AFP byli původně obviněni ze „úmyslného omezování provozu s přitěžujícími okolnostmi“ a „ozbrojené vzpoury“. Zbraň, ze které byli obviněni, byla použitá, a to samotná dodávka, která během pronásledování zasáhla policejní auto.

Podle agentury AFP 23. listopadu policista trval na tom, že když vystřelil, „nevěděl, že jsou migranti uvnitř [dodávky]“. Ale jedna z právníků jednajících pro Mawdiny rodiče, Selma Benkhelifa, namítla, že by měl být zvýšen poplatek policisty, aby odrážela úmyslné zabití. Benkhelifa pro AFP řekl: „Chcete-li vytáhnout zbraň, nabít ji a vystřelit na dodávku plnou migrantů – nejde jen o nedostatek náležité péče, neměli bychom ji tak minimalizovat.“

Přejít nahoru