První vakcína proti chřipce odvozená z tabákových rostlin právě rozbila klinické studie!

„Podle našich nejlepších znalostí jsou tyto studie a program klinického vývoje, který jim předcházel, dosud největší ukázkou potenciálu rostlinné platformy k výrobě lidské vakcíny, která může být bezpečná, imunogenní a účinná,“ výzkumný tým napsal.

Vakcíny, které nás chrání proti chřipce, musí být každý rok přeformulovány pro příští chřipkovou sezónu, což je obrovský úkol.

Virus chřipky je chameleon svého druhu, který neustále mění molekuly bílkovin, které zobrazuje na svém vnějším povrchu, a to vedce horečně hledá způsoby, jak vylepšit naši současnou technologii vakcín.

Většina vakcín proti chřipce se v současné době vyrábí pomocí virových částic vypěstovaných a sklizených z kuřecích vajec nebo buněk pěstovaných v laboratoři, což trvá měsíce i poté, co vědci zjistí, na které kmeny chřipky (a povrchové proteiny) se musí zaměřit.

Alternativou by mohly být rostliny, které lze zkonstruovat tak, aby produkovaly vybrané proteiny, a pěstovat je ve velkém měřítku. Pomohou tak zvýšit naši kapacitu výroby sezónních vakcín proti chřipce.

V tomto systému vědci použili australského příbuzného tabáku, Nicotiana benthamiana, zkonstruovaného tak, aby produkoval pouze vnější obal virů chřipky. Tyto virové částice se poté extrahují a čistí za přísných podmínek, aby se vytvořila vakcína proti chřipce.

Vědci testovali svou vakcínu pocházející z rostlin ve dvou klinických studiích, financovaných kanadskou biotechnologickou společností, která tuto techniku ​​vyvinula, a nebyly hlášeny žádné zásadní bezpečnostní obavy.

Studie fáze III, které testují bezpečnost a účinnost, jako je tato, jsou obvykle jednou z posledních překážek, které musí vakcíny odstranit, než mohou být schváleny pro široké použití.

Mějte však na paměti, že i když je vakcína proti chřipce schválena jako bezpečná a účinná, každý výrobce musí být schopen každoročně vyrábět miliony dávek, což by mohlo být výzvou pro rostliny vyrábějící vakcíny.

Vědci dospěli na základě údajů shromážděných v letech 2017–2018 k závěru, že jejich vakcína pocházející z rostlin poskytuje „obecně podobnou“ úroveň ochrany jako komerční vakcíny používané v této zvláště dlouhé chřipkové sezóně, což je spravedlivý výsledek.

Druhá studie přijala dalších 12 700 lidí ve věku 65 let a starších. To je docela důležité, protože imunitní systém starších lidí má tendenci ubývat s věkem, což je činí zranitelnějšími vůči infekcím. Píše portál ScienceAlert.

„Stejně jako jiné vakcíny proti chřipce i protilátkové odpovědi na vakcínu [pocházející z rostlin] s věkem klesaly,“ uvedli vědci.

Vakcína odvozená z rostlin stimulovala méně protilátkové odpovědi u starších lidí, což je poněkud očekávaný výsledek, ale aktivovala podstatné zvýšení imunitních buněk připravených reagovat na chřipkové infekce.

Přejít nahoru