Špičkový virolog: „Nejhorší věcí, kterou můžete udělat, je učinit vakcínu povinnou“

Vyšlo najevo, že vakcína Pfizer-BioNTech se nyní ukázala jako 95% účinná při prevenci koronaviru a bude odeslána k nouzové autorizaci během několika dní, což znamená, že by mohla být připravena již příští měsíc.

Vlády po celém světě uvažují o tom, jak podpořit zavádění vakcíny a jak jednat s miliony lidí, kteří ji odmítnou přijmout.

Podle virologa Marca Van Ransta by bylo hrozným nápadem, aby úřady učinily vakcínu povinnou. Píše portál Summit News.

“Nejhorší věc, kterou můžete udělat, je učinit vakcínu povinnou,” řekl Van Ranst pro VRT News.

“To je palivo pro anti-vakcínové hnutí, protože to je to, na co varovali už léta.” Vyslalo by to velmi špatný signál, “dodal.

Virolog poukazuje na to, že pokud vakcínu dostane většina populace, zhruba 17 procent, kteří ji odmítnou, „není problém“.

Jak jsme včera zdůraznili, britský poslanec, který požadoval, aby byla vakcína povinná, než bude komukoli povoleno vrátit se do práce, průzkum veřejného mínění ve Velké Británii zjistil, že většina populace tuto povinnost podpořila.

I když vakcína není povinná, soukromé podniky, jako jsou bary, restaurace, stadiony a další podniky, by mohly odmítnout vstup každému, kdo nemůže předložit digitální osvědčení o očkování.

Společnost Ticketmaster i letecký průmysl obecně uvažují o takovém systému, který by prakticky znemožnil socializaci, cestování a obchod, i když vlády zákonnou vakcínu nezakládají.

Přejít nahoru