Zvláštní případ. Děti vyvíjejí koronavirové protilátky, aniž by někdy byly testování pozitivně

Nyní může neobvyklý případ v Austrálii poskytnout jedinečný vhled do tajemství díky zkušenostem mladé rodiny z Melbourne.

V této pětičlenné rodině oba rodiče onemocněli na COVID-19 poté, co se zúčastnili svatby bez svých dětí. Příznaky se však projevily až několik dní poté, co se vrátily z cesty. Píše portál ScienceAlert.

Nicméně, zcela bez vědomí, přinesli SARS-CoV-2 do svého domova a vystavili tomu své děti.

Jakmile se u obou rodičů objevily příznaky – včetně kašle, ucpaného nosu, horečky a bolesti hlavy – byla u celé rodiny testována přítomnost viru. Testy rodičů se vrátily pozitivní. Testy dětí byly negativní.

„Bylo to úžasně, protože s námi strávili týden a půl, zatímco jsme byli COVID pozitivní,“ řekla matka Leila Sawenko pro ABC News.

Skutečně překvapivá část však ještě měla přijít.

Zdravotničtí pracovníci požádali rodinu, aby testy zopakovala, ale opět se testy dětí ukázaly negativní na SARS-CoV-2, přestože dva z chlapců v rodině (ve věku 9 a 7 let) měli mírné příznaky.

Nejmladší dítě, pětiletá dcera, zůstávala během celé epizody asymptomatická, i když během nemoci často spala ve stejné posteli jako rodiče (preventivní opatření proti distancování v domácnosti během karantény nebyla možná).

Vědci, kteří byli zaujati negativními výsledky dětí, kteří žili v tak těsné blízkosti svých infikovaných rodičů, požádali rodinu, aby se zúčastnila studie, která analyzovala vzorky jejich krve, slin, stolice a moči a každé dva dny si nechala provádět výtěry z nosu a krku tři dny.

Kupodivu, navzdory opakovaným testům polymerázové řetězové reakce (PCR) ukazujícím, že děti byly trvale negativní na SARS-CoV-2 PCR, našli vědci specifické protilátky SARS-CoV-2 ve slinách všech členů rodiny a při podrobném sérologickém testování.

Jinými slovy, děti nikdy neměly pozitivní test na přítomnost viru, ale určitá míra expozice viru v nich přesto vyvolala imunitní reakci, která byla zdánlivě schopná čelit infekci.

„Nejmladší dítě, které nevykazovalo vůbec žádné příznaky, mělo nejsilnější protilátkovou odpověď,“ říká imunologka Melanie Neelandová z Dětského výzkumného ústavu Murdoch (MCRI).

Přejít nahoru