Důkazy ukazují, že neandertálci a lidé byli ve válce již více než 100 000 let

Pokud ano, možná neduhy lidstva – zejména naše teritorialita, násilí, války – nejsou vrozené, ale moderní vynálezy.

Biologie a paleontologie vykreslují temnější obraz. Neandertálci zdaleka nebyli mírumilovní, ale pravděpodobně to byli zkušení bojovníci a nebezpeční válečníci, kterým konkurovali pouze moderní lidé. Píše portál ScienceAlert.

Nejlepší dravci

Draví suchozemští savci jsou teritoriální, zejména lovci smeček. Stejně jako lvi, vlci a Homo sapiens byli neandertálci kooperativními lovci velkých her. Tito predátoři, kteří sedí na vrcholu potravinového řetězce, mají jen málo vlastních predátorů, takže přelidnění vede ke konfliktu o loviště. Neandertálci čelili stejnému problému; kdyby jiné druhy nekontrolovaly své počty, došlo by ke konfliktu.

Tato teritorialita má hluboké kořeny v lidech. Územní konflikty jsou také intenzivní u našich nejbližších příbuzných, šimpanzů. Samci šimpanzů se běžně shromažďují, aby zaútočili a zabíjeli muže z konkurenčních kapel, což je chování nápadně jako lidská válka.

To znamená, že kooperativní agrese se vyvinula u společného předka šimpanzů a nás samotných před 7 miliony let. Pokud ano, neandertálci zdědili stejné tendence ke kooperativní agresi.

Přejít nahoru