Španělsko: V listopadu přistává na Kanárských ostrovech více než 8 000 nelegálních migrantů

Španělské ministerstvo vnitra minulý čtvrtek uvedlo, že v listopadu bylo na Kanárských ostrovech zaznamenáno 8 157 nelegálních migrantů z lodí, čímž se celkový počet nelegálních migrantů, kteří doposud letos dorazili na souostroví Atlantik, odhaduje na 20 000, francouzské zprávy Le Figaro.

Počet migrantů, kteří přišli nelegálně v roce 2020, je zhruba desetkrát vyšší než v předchozím roce, přičemž naprostý počet příjezdů přemáhá malý ostrovní řetězec. Z celkového počtu 75 procent dorazilo mezi zářím a listopadem. Píše portál RMX.

Tváří v tvář neudržitelné situaci, která se začíná podobat nechvalně známému táboru Moria na řeckém ostrově Lesbos, španělská levicová koaliční vláda – vytvořená mezi Španělskou socialistickou dělnickou stranou a komunistickou Stranou Podemos – přidělila 84 milionů EUR na poskytnutí nově příchozím nelegálním migrantům sociální sociální dávky, jako je bezplatné bydlení, léky a jídlo. Tisíce šťastných migrantů se také usadily v hotelech, které jsou prázdné kvůli pokračující pandemii koronavirů.

Minulý měsíc, uprostřed chaosu, vláda oznámila plány na zahájení diplomatických jednání s několika africkými zeměmi, odkud migranti cestují, aby zastavili hromadný odchod lidí.

K reaktivaci atlantické trasy došlo na základě dohod uzavřených mezi Evropskou unií a Tureckem, Libyí a Marokem, které značně snížily imigraci přes Středozemní moře.

Letošní příliv migrantů se rychle blíží ročnímu rekordu v atlantickém souostroví, který se konal v roce 2006 a viděl úspěšně přistát 30 000 nelegálních migrantů.

Přejít nahoru