Žadatelé o azyl přiletěli s luxusní leteckou společností do Paříže

Cessna Citation VII společnosti Tyrolean Jet Services, dceřiné společnosti Wattener D. Swarovski KG, byla plně obsazena devíti lidmi. Malá šestimetrová kabina luxusního letadla byla plně obsazena.

 

Zřejmě v Turecku nevěděli, kdo je přepravován z Istanbulu do francouzského hlavního města. Přinejmenším cestu zajišťuje malá tyrolská letecká společnost, jejíž flotilu tvoří pět letadel. Skutečnost, že cestující na cílovém letišti nebyli přijati příbuznými, ale policií, přišla nečekaně.

 

„Můžeme potvrdit, že jsme 13. prosince 2020 provozovali pravidelný charterový let,“ zní krátké prohlášení společnosti Tyrolean Jet Services, „nečekaně pro nás, cestující po příletu požádali o azyl.“

V letadle bylo přepraveno šest zavazadel a devět uprchlíků z Iráku. Zjevně sáhli hluboko do kapes pro let do Evropy. Cessna Citation VII dosahuje cestovní rychlosti necelých 900 kilometrů za hodinu a mezi těmito dvěma letišti je 2 281,6 kilometru. Hodinový let může stát více než 3.000 euro. V Tyrolean Jet Services nejsou k dispozici žádné ceníkové ceny, pouze ceny na vyžádání. Odborníci se domnívají, že cenu letu je těžké odhadnout, ale musí činit alespoň 20 000 euro.

Zpočátku nebylo možné o incidentu zjistit více. Spolkový úřad kriminální policie o věci nic neví. Skutečnost, že se incident neobjevuje v databázích, naznačuje, že policejní akce v Paříži neměla vliv na žádného rakouského občana.

 

Cestující byli údajně registrováni v karibské oblasti, aby nedošlo k žádnému rozruchu. Pasy byly poté roztrženy v letadle a jejich jednotlivé části byly rozházeny v kapotáži letadla a na toaletě.

 

Tyrolean Jet Services se vytvořil z Aircraft Innsbruck, který byl převzat v roce 1978 za účasti Gernot Langes-Swarovski. Letecká společnost nabízí charterové lety do celého světa pro soukromé i firemní zákazníky. Asi před dvěma lety se tyrolské Jet Services dostaly na mezinárodní titulky, když se v jednom ze strojů společnosti našlo půl tuny kokainu. Letadlo letělo z Bogoty v Kolumbii do Londýna. V té době se společnost výslovně distancovala a zdůraznila, že nemá žádné spojení s cestujícími.

zdroj: prvnizpravy.cz

Přejít nahoru