Viktor Orbán

PM Orbán: Maďarsko vetuje rozpočet EU a balíček obnovy! „Nedojde k žádné dohodě, pokud se nedohodneme na všech,“ tvrdí premiér Orbán

Orbán to oznámil krátce poté, co velvyslanci členských států při EU v pondělí drtivou většinou schválili mechanismus, který umožní většině členských států EU postihovat kterýkoli členský stát, který nedodržuje právní stát. Jedinými dvěma zeměmi, které byly proti opatření, byly Maďarsko a Polsko.

„Právě jsme byli informováni o nejnovějším vývoji týkajícím se stavu provádění balíčku MFF / NGEU [víceletého finančního rámce a nástroje EU pro obnovu EU nové generace],“ napsal Orbán.

Orbánův tiskový tajemník Bertalan Havasi zdůraznil, že Orbán již dříve poukázal na to, že takový krok ohrožuje důvěru mezi členskými státy i zájmy Maďarska, pokud příští sedmiletý rozpočet a balíček pro nouzové zotavení podléhají podmínkám, které nespecifikují co je údajné porušení předpisů a „může svévolně vést k politicky sankční rozpočtové sankci s použitím dvojího metru“.

Společné hodnoty, včetně právního státu, jsou pro Maďarsko základní a jejich vymáhání a uplatňování musí posuzovat maďarský lid, který je stejně schopný jako kterýkoli jiný evropský národ, uvedl Havasi. Píše portál RMX.

„Zda by maďarské veto mohlo vést ke krizi? Opakuji: Břemeno odpovědnosti spočívá na těch, kteří tuto situaci způsobili navzdory dobře formulovanému postoji HU,“ napsal Kovács.

Přejít nahoru